Registr smluv se nejspíš odloží. Vláda předloží vlastní návrh

15.06.2014 20:23

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) zvažuje, zda má stáhnout dva roky starou předlohu zákona o registru smluv. Chce totiž předložit vlastní návrh. Registr vejde v účinnost se zpožděním. Napsal server iHNed.cz.

Registr smluv se nejspíš odloží. Vláda předloží vlastní návrh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová v rozhovoru s Jiřím Dienstbierem před jednáním vlády

Zákon o registru smluv by měl odtajnit hospodaření s veřejnými penězi. Vláda má ovšem v nejbližších dnech rozhodnout o tom, zda současnou předlohu nestáhne a nevypracuje vlastní návrh.

Účinnost zákona se nejspíš odkládá

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) tvrdí, že dosavadní dva roky stará předloha se nejspíš stáhne. To by ovšem znamenalo odklad účinnosti a zákon se navíc může hodně změnit. Většina ministerstev má k jeho současné podobě výhrady.

Registr smluv se měl schvalovat na červnové schůzi sněmovny, aby mohl vejít v platnost na začátku příštího roku. Podle serveru iHNed.cz k tomu ale nedojde. Vláda se má rozhodovat mezi dvěma variantami.

Farský je připraven předložit komplexní pozměňovací návrh

První z nich je, že se předloha stáhne a Sobotkův kabinet připraví vlastní verzi, do které se zahrnou připomínky ministerstev. Zákon by tak začal platit nejdříve v roce 2016.

Druhou možností je příprava komplexního pozměňovacího návrhu. Měl by se toho zhostit předkladatel původního zákona Jan Farský (TOP 09 a STAN). „Napsal jsem panu premiérovi dopis, že jsem k dispozici, a doufám, že příprava půjde rychle. O jedenácti paragrafech zákona se mluví dva roky, ministerstva ho znají. Není důvod, aby poslanci neměli komplexní pozměňovací návrh v září k dispozici," řekl poslanec serveru iHNed.cz.

Účinnost smlouvy až po zveřejnění je hodně tvrdý bič, tvrdí Jourová

Farský ovšem trvá na základním mechanismu zákona – pokud smlouva nebude zveřejněna, nemůže vejít v platnost. Poslanec také odmítá, aby povinnost na zveřejňování smluv nedopadla na podniky, ve kterých má stát vlastnický podíl. Jedná se ale o dvě nejčastější výhrady.

„Abychom smlouvu dovedli k účinnosti až poté, co je zveřejněna, to je hodně tvrdý bič," myslí si Jourová a podobný názor zastává také Jiří Dienstbier (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…