Řeknu Babišovi, aby stavěl mosty, slíbila profesorka Válková v televizi

20.06.2016 22:53

Krize u policie. Tak by se dala nazvat situace, která se dnes vyhrotila obviněním policejního prezidenta Tomáše Tuhého ze strany ostravské expozitury ÚOOZ ohledně brutálního úniku informací. K celé věci diskutovali v pořadu Události, komentáře ČT24 bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a poslanec a člen bezpečnostního výboru Martin Lank (Úsvit-NK).

Řeknu Babišovi, aby stavěl mosty, slíbila profesorka Válková v televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryné spravedlnosti Helena Válková

„Neodvažuji si jednoznačně odpovědět, zda je namístě jednání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. To bude namístě, až si přečteme příslušnou žádost, až to nebude jen vzkaz přes média,“ řekla k žádosti odcházejícího předsedy ÚOOZ Roberta Šlachty ohledně vyslechnutí Válková. „Není na nás, abychom něco vyšetřovali. Pouze platí, že bychom měli informaci vyslechnout, ale zároveň bychom měli dát i možnost druhé straně,“ dodala.

„Výbor se sejde v případě, že uzná za vhodné se sejít. Také platí to, že poslanecké výbory nemohou vyšetřovat. Ty pouze mohou dohlížet na vyšetřování,“ řekl k tomu Hamáček. Ten zmínil v souvislosti s dnešními událostmi Kubiceho zprávu. „A tehdy jedním jediným účelem bylo to, aby polopravdy unikly do médií. A to rozhodně není zkušenost, kterou bychom měli opakovat,“ pomyslel si Hamáček. Vadí mu, že příslušníci ostravské expozitury obcházejí své nadřízené a Generální inspekci bezpečnostních sborů. „To je anarchie. Pokud se celá věc začne politizovat, znejistíme důvěru občanů v policii,“ dodal. Následně také zmínil to, že je zklamán jednáním ministra financí Andreje Babiše (ANO), který podle něj neustále přes sociální sítě útočí na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

„Pokud přijde vysoký policejní důstojník s takto závažnou informací, nevím, co jiného by mělo přimět výbor pro bezpečnost, aby se sešel a daného člověka vyslechl,“ řekl jasně Lank.

Podle Válkové by mělo nyní dojít k prošetřování celé kauzy Generální inspekcí bezpečnostních sborů a orgánů činných v trestním řízení. „Nemám ráda hysterické výlevy, invektivy,“ podotkla k tomu také Válková. Řekla také to, že je potřeba zjistit, zda Šlachta využil standardních procesů předtím, než hovořil o GIBS tak, jak hovořil. Zda zkrátka využil námitku o podjatosti. „Zatím je však vše v mediální rovině. Nikdo nic nevíme,“ řekla. Válkou policistů by však celou kauzu nenazývala.

Nenazýval by ji tak ani poslanec Lank. „Myslím si, že je to politický boj mezi jednotlivými stranami koalice,“ domnívá se. „Mrzí mě, že ten politický boj je opravdu politickým bojem. Vytratila se odborná debata k reorganizaci policie,“ dodal. 

„Celý proces má politické rozměry. Andrej Babiš se totiž rozhodl, že po ministerstvu zdravotnictví se bude vměšovat i do chodu ministerstva vnitra,“ rýpl si opět Hamáček do Babiše. „Velmi bych stál o to, aby hnutí ANO vystupovalo tak, jak říká paní Válková. To je racionální řešení. To, co předvádí pan Babiš, racionální není a celou situaci to velmi zhoršuje,“ dodal. Válková následně přislíbila, že Babišovi opětovně sdělí, aby v rámci koalice „stavěl mosty“. „Ono se ty mosty staví velmi těžko, pokud jste vybaveni pouze demoliční četou,“ podotkl k tomu rýpavě Lank.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…