Rekord, který byl čert dlužen. Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo. Až teď

10.04.2024 22:15

Počet bankrotů firem v Německu dosáhl v březnu nového rekordu. Je v březnu o 35 % vyšší než tou samou dobou minulý rok, informuje hlavní ekonomický redaktor deníku Die Welt. Trend nárůstu insolvencí podniků a spotřebitelů tak pokračuje. Podniky se nadále potýkají se značnými problémy, mezi které patří vysoké náklady na energie, problémy v dodavatelském řetězci, geopolitická nejistota a přetrvávající inflace.

Rekord, který byl čert dlužen. Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo. Až teď
Foto: pixabay.com
Popisek: Bankrot - ilustrační foto

Hlavní ekonomický redaktor pro německý deník Die Welt Holger Zschaepitz upozornil, že počet bankrotů firem v Německu dosáhl v březnu rekordu. Dalšího. Čerpal z dat od Institutu pro ekonomický výzkum v Halle (Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle, zkráceně IWH, pozn. red.).

„Podle ekonomického institutu IWH se počet bankrotů osobních a obchodních společností v Německu v březnu meziměsíčně zvýšil o 9 % na 1 297,“ uvedl redaktor.

Aktuální počet bankrotů je navíc o 35 procent vyšší než v březnu loňského roku a o 30 procent vyšší, než jaký byl březnový průměr během let před vypuknutím koronavirové pandemie.

Že krachuje stále více podniků hlásí německá média stále častěji už od podzimu roku 2023.

V únoru letošního roku o „trendu nárůstu insolvencí“ podniků a spotřebitelů psal deník Die Zeit.

„Špatná hospodářská situace se stále více odráží ve vývoji insolvencí. Negativní trend v oblasti insolvencí podniků se prohlubuje,“ uvedl pro Die Zeit expert na malé a střední podniky Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Marc Evers.

Státní podpora a částečné pozastavení povinnosti podávat insolvenční návrhy udržely počet firemních bankrotů na nízké úrovni navzdory koronaviru a energetické krizi. Po skončení podpory odborníci očekávali nárůst. Německá asociace insolvenčních správců a konkurzních správců vidí nárůst především v normalizaci insolvenční činnosti.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17420 lidí
Magazín FOCUS na začátku března 2024 uvedl, že odborníci očekávají, že za rok 2023 bude vyhlášeno až 17 900 firemních bankrotů, tedy o 22,8 procenta více než v předchozím roce.

„Podniky se nadále potýkají se značnými problémy, mezi něž patří vysoké náklady na energie, problémy v dodavatelském řetězci, geopolitická nejistota a přetrvávající inflace,“ vysvětlil výkonný ředitel společnosti Crif – poskytovatele informačních služeb.

Finanční situaci mnoha podniků navíc ovlivňují zvýšené výrobní náklady, vyšší personální výdaje a vysoké úrokové sazby.

Podle společnosti Crif by se počet firemních bankrotů mohl v příštím roce zvýšit až na 20 000 případů.

Výkonný ředitel Schlein varuje, že rostoucí počet insolvencí by mohl vést k „dominovému efektu“. „V některých případech dominový efekt zajistí, že insolventní společnosti stáhnou s sebou do insolvence další společnosti,“ varoval Schlein.

V Německu se také snížila obchodní bilance. V lednu se snížila z 27,6 mld. eur na 21,4 mld. eur v únoru, kdy vývoz země meziměsíčně klesl o dvě procenta. Dovoz mezitím vzrostl o 3,2 procenta.

„Německý vývoz do zemí EU meziměsíčně klesl o 3,9 %, dodávky do třetích zemí vzrostly o 0,4 %,“ informoval Zschaepitz.

Německo stále nejvíce vyváží do Spojených států amerických, dovoz do Číny se oproti tomu snížil o 0,6 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Evropě byl čert dlužen Německo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 11.04.2024 12:29:00
A tak ho Evropě dal. Německo, když se do něčeho velkého pustí, je z toho jen velký průšvih (slušně napsáno). Ať už to byly obě světové války, teď migrace a Green Deal. Ale já to těm skopčákům přeji, chtěli zelenou energii, mají ji mít.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …