Rekord roku 2013: Výrazný nárůst osobních bankrotů

08.01.2014 21:27

V roce 2013 bylo vyhlášeno rekordních 19.165 osobních bankrotů, což je o 13 procent více než předloni. Nárůst byl ale podstatně nižší než v předchozích letech. Počet návrhů na osobní bankrot dosáhl 26.169, byl tak o desetinu vyšší než předloni. Vyplývá to z informací společnosti CRIF.

Rekord roku 2013: Výrazný nárůst osobních bankrotů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Od ledna 2008 bylo vyhlášeno přes 57.000 osobních bankrotů a podáno více než 84.000 návrhů na něj. "Přes rychlý počáteční růst osobních bankrotů se jejich dynamika v posledním roce výrazně snížila," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Z celkového počtu návrhů bylo v celém období soudy odmítnuto 17 procent (většinou pro formální nedostatky). Jen 0,4 procenta návrhů bylo zamítnuto, protože žadatel nesplňoval všechny podmínky pro vyhlášení osobního bankrotu. Podíl odmítnutých a zamítnutých návrhů se postupně snižuje, což podle Kameníčkové svědčí o tom, že lidé se postupně učí využívat institut osobního bankrotu pro řešení obtížné finanční situace.

V roce 2013 bylo nejvíce osobních bankrotů vyhlášeno ve Středočeském kraji (2425) a v Ústeckém kraji (2396). Naopak 560 osobních bankrotů bylo vyhlášeno v Kraji Vysočina a 851 ve Zlínském kraji. Ve třech krajích se počet osobních bankrotů meziročně snížil. Nejvíce v Plzeňském kraji (pokles o 22 procent), ale i v Karlovarském kraji a nepatrně i v Olomouckém kraji. Nejvyšší dynamiku zaznamenal kraj Jihomoravský (vzestup o 60 procent) a Zlínský (o 40 procent).

V samotném prosinci bylo vyhlášeno 1654 osobních bankrotů, což je o 26 bankrotů více než v listopadu. Bylo podáno 2298 návrhů na osobní bankrot. To je naopak o 199 bankrotů méně než v předchozím měsíci.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…