Řekové by měli přemýšlet, co budou vyrábět, a ne kde si co půjčí. Ministr Mládek vyslovil na ČT několik doporučení

16.07.2015 23:13

Jaký bude další vývoj v Řecku poté, co tamní parlament sice schválil dohodu Athén s politiky eurozóny, ale řecký premiér vzápětí řekl, že této dohodě nevěří? A poté, co německý ministr financí Schäuble řekl, že Řecku by bylo lépe mimo eurozónu? Na to se snažili najít odpověď hosté čtvrtečních Událostí, komentářů, jejichž hostem byl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Řekové by měli přemýšlet, co budou vyrábět, a ne kde si co půjčí. Ministr Mládek vyslovil na ČT několik doporučení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Moderátor nejprve upozornil, že již v pátek by Řecko mělo získat krátkou překlenovací půjčku ve výši sedmi miliard eur. Za to řecký parlament schválil reformy. Například zvýšení DPH ze 13 na 23 %, nárůst firemních daní ze 26 na 29 % a zvýšení věku pro odchod do důchodu na 67 let. „Tato opatření nepovedou k rozběhu řecké ekonomiky,“ kritizoval reformy Mládek. Podle něj je problém v tom, že v Řecku panují hluboká nedůvěra uvnitř společnosti a neochota spolupráce mezi jednotlivými skupinami obyvatelstva. „A to vede k riziku, že Řecko bude marginalizováno a nebude se tam nic významného vyrábět,“ varoval ministr s tím, že žijeme v globální ekonomice, a tak se může stát, že některá země nebude vůbec zapotřebí, aby se tam něco vyrábělo. „Protože firmy si vyberou země, které jsou organizované, kde je sociální koheze, kde po sobě neházejí Molotovovy koktejly,“ upřesnil.

Podle Mládka se příliš pozornosti věnuje tomu, zda Řecko bude či nebude v eurozóně. Dokáže si představit oba scénáře, samotní Řekové by ale měli nacházet  cesty, aby jejich země byla produktivní a aby nehledali cesty, kde si co půjčí, kde se co škrtne a kdo kdy půjde do důchodu. „Tím se samozřejmě hospodářský růst nedocílí,“ poznamenal Mládek.

Přiznal, že ti, kdo Řecku půjčili, ani neočekávají, že to Řecko vrátí, ale že bude aspoň splácet úroky. To je sice možné. Řecko by se ale mělo snažit zprivatizovat přístav Pireus. Ne proto, aby splatilo dluhy, ale aby ekonomika fungovala.

V Česku je zvykem dluhy splácet

Ministr také naznačil, že v Řecku je rozdílná mentalita například od Česka, kde je prý posledních 200 let zvykem dluhy splácet. „I komunistické elity věděly, že když si půjčí dolary, ocitneme se v obtížné situaci,“ podotkl s tím, že v tomto ohledu u nás panoval a panuje společenský konsenzus.

Do vysílání pak vstoupila ekonomická redaktorka veřejnoprávního Severoněmeckého rozhlasu Jennifer Langeová. Mimo jiné upozornila, že Německo z toho, že Řecku půjčovalo, profitovalo díky úrokům. Poukázala na to, že jeden z významných ekonomů ve čtvrtek v německých novinách vyzval k tomu, aby se v Německu zvýšily daně, aby se zaplatily dluhy Řecka. Protože je nereálné, že by Řecko mohlo své dluhy splatit, neboť už nyní dosahují 180 % HDP.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …