Řekové jsou úplně „maňána“, zuřila prezidentka. Výsledek: Do zítra se rozhodne, jinak nazdar

08.07.2015 7:21

O tom, zda Řecko zůstane v eurozóně, se zřejmě rozhodne už tento čtvrtek, dokdy mají Atény předložit své návrhy na řešení krize. Informoval o tom server iDNES.cz. Dnešní Hospodářské noviny pak přinášejí podrobnosti o tom, jaké rozladění mezi některými evropskými politiky vzbudil fakt, že navzdory slibům řecký premiér na včerejší summit zemí eurozóny nepřinesl žádný konkrétní návrh.

Řekové jsou úplně „maňána“, zuřila prezidentka. Výsledek: Do zítra se rozhodne, jinak nazdar
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„Řecko musí nejpozději do 9. července předložit plán reforem, které přesvědčí ostatní, že jsou schopni platit a budou moct pokračovat. První plán, který předložila předchozí vláda, fungoval. Do 9. července budeme vědět na první pohled, zda bude dohoda možná, nebo se v neděli potkáme na good bye party,“ uvedl podle hnonline.sk slovenský premiér Robert Fico.

Rakouský kancléř Werner Fayman míní, že pokud dohoda nebude, nedělní summit o plánu B musí jednat. Sám šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker na tiskové konferenci podotkl, že komise má scénář pro „grexit“, tedy pro řecký odchod z eurozóny, připravený detailně stejně jako scénář v případě potřeby poskytovat Řecku humanitární pomoc.

„Naším cílem je dosáhnout ukončení krize,“ uvedl na tiskové konferenci po nočním summitu zemí eurozóny řecký premiér Alexis Tsipras. Řekl, že předložil návrhy, které povedou k „sociálně spravedlivé a ekonomicky životaschopné dohodě“. Jejich součástí jsou i „důvěryhodné reformy“, výměnou za závazky financování. Nakonec si pochvaloval „pozitivní“ diskusi a vyjádřil přání proces uzavřít nejpozději do konce týdne.

Celý text je ZDE

Když je řecká vláda maňana, my můžeme být taky

Řecké krizi se věnují také středeční Hospodářské noviny, které tématu dávají nezvykle velký prostor a také celou titulní stranu. Poukazují na to, že i když Řekové nutně potřebují peníze, které jeho bankám docházejí, do Bruselu nic konkrétního nepřivezli. „Čekali jsme návrh řecké vlády už na této schůzce, teď nám zase řekli, že bude až ve středu. Když je řecká vláda ‚maňana‘, tak my můžeme být taky,“ řekla prý rozhněvaná litevská prezidentka Dalia Grybauskaiteová.

List ale upozorňuje, že evropští politici si možný odchod Řecka z eurozóny nepřejí a právě na to může Tsiprasova vláda sázet.

HN také přináší zajímavou informaci, že podle vysoce postaveného zdroje z bruselských institucí je pravděpodobnost dohody s Řeckem méně než poloviční.

Řecké strany až na dvě výjimky se dohodly, že na sebe nebudou kvůli stranickým zájmům útočit

Na jiném místě pak list přináší podrobnosti o překvapivém výsledku pondělní šestihodinové schůzky lídrů řeckých politických stran. Ti, s výjimkou komunistů a krajně pravicového Zlatého úsvitu, podepsali prohlášení, v němž podpořili další vyjednávací úsilí řeckého premiéra Alexise Tsiprase. Předáky opozičních stran prý přesvědčila údajně snaha docílit dohody s věřiteli, kterou premiér slíbil po referendu dojednat.

„Vláda přebírá zodpovědnost za pokračování vyjednávání s věřiteli a každý politický lídr tomu jednotlivě přispěje v rámci své ústavní a politické role,“ píše se prý v podepsaném prohlášení.

Podle předsedy opozičních liberálu Stavrose Theodorakise se lídři stran dohodli, že na sebe nebudou útočit kvůli stranickým zájmům.

Otevřeme novou cestu pro všechny evropské národy

List také připomíná, že Tsipras před referendem řeckým voličům slíbil, že země se ze střetu s věřiteli dokáže vzpamatovat. „Přežijeme, budeme držet hlavu vzhůru, budeme žít a svébytně rozhodneme o naší budoucnosti,“ burcoval Tsipras. Také řekl, že referendem Řecko podporuje demokracii po celé Evropě. „Můžete ignorovat vůli jedné vlády, ale ne vůli celého národa. Jsem si jistý, že otevřeme novou cestu pro všechny evropské národy,“ vzkázal prý u hlasovacího boxu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…