Řekové nepřinesli na papíře žádný návrh, stěžovali si evropští politici v Bruselu. Následovalo skutečně neuvěřitelné dementi

07.07.2015 21:31

Zatímco ještě včera večer řecký premiér Alexis Tsipras ujišťoval, že dnes předloží na jednání Euroskupiny nový návrh dohody s věřiteli, dnes k tomu nedošlo. Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos na jednání Euroskupiny nepřišel s konkrétním návrhem na papíře. Později byla ale zpráva doplněna v tom smyslu, že ministr sice neměl nic "na papíře", ale přehrál kolegům prezentaci v powerpointu.

Řekové nepřinesli na papíře žádný návrh, stěžovali si evropští politici v Bruselu. Následovalo skutečně neuvěřitelné dementi
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Nový řecký návrh měl podle zákulisních informací počítat i s odpuštěním 30 % dluhů. O tom, že Řekové zatím žádný nový návrh nepředložili, píší i Financial Times. Odvolávají se přitom na tři na sobě nezávislé zdroje. Athény prý dostaly čas do zítřka.

Pokud by byl řecký návrh dostatečný, požádá předseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, jak velí pravidla, aby Evropská komise prověřila, zda jsou splněny nutné podmínky k tomu, aby Řecko získalo záchranný program z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM).

Nicméně podle nejmenovaného řeckého vládního představitele není pravda, že Řekové žádný návrh nepředložili. Euroskupina prý dostala na stůl upravený návrh předsedy Evropské komise Jean-Clauda Junckera. Ten nyní mají posoudit představitelé ECB, MMF a Evropské komise. Teprve potom se k dalšímu jednání sejdou ministři financí eurozóny.

Řekové chtějí prozatímní řešení, mezitím se má hledat to dlouhodobé

Dobře informovaný unijní zdroj novinářům řekl, že výsledkem dnešního summitu by mělo být politické rozhodnutí pokračovat v jednáních s „velmi pevným časovým ohraničením“, uvedl zpravodaj ČTK v Bruselu.

Řecko údajně žádá své partnery z eurozóny o prozatímní řešení svých finančních potřeb, které by pokrylo zbytek července. Mezitím by se pak hledalo řešení dlouhodobé, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného řeckého vládního představitele.

I tento týden zůstanou řecké banky zavřené

Řecké banky tento týden zřejmě neotevřou. Přiznal to jeden z činitelů řecké vlády. Představitelé eurozóny by se skutečně mohli v neděli sejít na dalším summitu, kde by odsouhlasili plán pomoci pro Řecko v případě, že budou věřitelé spokojeni s řeckou žádostí o půjčku a s plánem reforem.

Řecko by mohlo směřovat k prozatímnímu tří- až čtyřměsíčnímu financování (technicky vzato třetímu balíčku pomoci) a následnému dlouhodobějšímu programu na tři až čtyři roky. Na Twiteru to uvedla novinářka Financial Times.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…