Uražení Řekové stahují velvyslance kvůli řečem Zemana. Hrad: Prezident si na tom trvá

22.12.2015 14:48

Česká televize právě informovala o tom, že Řecko odvolalo svého velvyslance pro Českou republiku Panayotise Sarrise zpět do Atén. Jedná se o reakci na prohlášení prezidenta Miloše Zemana, že Česká republika může vstoupit do eurozóny až poté, co z ní odejde Řecko. Informuje Echo24.cz

Uražení Řekové stahují velvyslance kvůli řečem Zemana. Hrad: Prezident si na tom trvá
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

Informaci potvrdila Eva Žižková z řeckého velvyslanectví v Praze. „Ano, je to reakce na výroky prezidenta Zemana. Pan velvyslanec odcestoval dneska. Byl povolán ke konzultacím, což je pro Řeky terminus technicus, je to určitá forma protestu. Není to ale tak, že by přerušili diplomatické vztahy,“ uvedla Žižková.

K situaci se již stihl vyjádřit i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Krok Řecka nebudu komentovat, pokud jde o názor pana prezidenta, trvá na něm a bude trvat,“ napsal pro Lidovky.cz.

Celý text zde

„Česko by mělo přijmout společnou evropskou měnu euro, a to pokud možno první den poté, co z eurozóny odejde Řecko,“ tak zněl Zemanův výrok z 15. prosince, jenž vyprovokoval odvolání velvyslance. Vyjádřil se tak v rozhovoru pro slovenskou tiskovou agenturu TASR, pro kterou mimo jiné dodal, že závidí Slovensku, že již euro má.

„Má jedna obava ze zavedení eura při současné podobě stabilizačního mechanismu je ta, že by český daňový poplatník platil řecké dluhy. Byl jsem velmi zklamaný z výsledku jednání, která už téměř směřovala k takzvanému Grexitu, ale nakonec skončila tím, že Řecko v eurozóně zůstalo,“ prohlásil Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…