Řekové postavili základy naší civilizace. Novinář připomíná jejich zásluhy

17.07.2015 16:33

S ohledem na právě probíhající řeckou krizi se rozhodl redaktor serveru Altpress.cz Ivo Šebestík připomenout, že právě staří Řekové položili civilizační, kulturní, právní, administrativní, jazykové i vojenské základy současné evropské civilizace.

Řekové postavili základy naší civilizace. Novinář připomíná jejich zásluhy
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Nejprve krátce připomněl bitvu u Thermopyl, ke které došlo v pozdním létě roku 480 před naším letopočtem. Tehdy se zde utkalo asi dvousettisícové vojsko perského krále Xerxe I. s přibližně sedmitisícovou armádou Řeků, vedenou spartským králem Leónidem. Úzká soutěska Řekům umožňovala účinnou obranu proti mohutné přesile Peršanů. Několik dní obránci Thermopyl vzdorovali, než se Peršanům podařilo soutěsku obejít a padnout obráncům do zad. Leónidas stačil ještě včas odeslat větší část vojska pryč a bránil soutěsku dál s přibližně jen tisícovkou vojáků. Nakonec Řekové podlehli ohromné přesile Peršanů a padli do jednoho včetně Leónida. Nejslavnější dějepisec všech věků, Hérodotos, popsal urputný boj hrstky svých krajanů velmi sugestivně. Když Řekové zlámali svá kopí, bojovali meči, a když otupili meče, bojovali dýkami i holýma rukama.

I když Řekové tuto bitvu prohráli, nakonec ale byla jen jedním z několika válečných střetnutí mezi oběma národy. „A dá se říci, i civilizacemi starověku,“ podotýká Šebestík s tím, že konečným vítězem byli nakonec po deset let trvajících bitvách Řekové.

Šlo o konflikt mezi dvěma odlišnými pojetími civilizace, práva i náboženství

I s odstupem dvou a půl tisíciletí, která od tohoto řeckého vítězství uplynula, je prý můžeme vnímat jako základní konflikt mezi dvěma v té době již značně odlišnými pojetími kultury, civilizace, práva i náboženství.

Šebestík píše, že Persie byla dědičkou východních impérií, Babylónie a Asýrie a v jistém smyslu předchůdkyní pozdější Osmanské říše. Perský král Xerxes I. vládl na obrovském území a řecké městské státy utvářející různé politické spolky a mající svá (iónská) města i na západním pobřeží dnešního Turecka pro něj představovaly překážku perské expanze. Po událostech, jež tvořily předehru konfliktu, posbíral Xerxes obrovské vojsko a vytáhl pustošit řecké kraje.

Šebestík rovněž upozorňuje na to, že pět let před bitvou u Marathónu se narodil Periklés, jemuž Řecko i moderní Evropa vděčí za vznik athénské demokracie, a v poslední třetině téhož století se narodil filozof Platón, jehož dílo někteří moderní myslitelé označují za fundament vší evropské filozofie, jejíž jednotlivé systémy jsou jen „komentářem k Platónovi“.

Díky Řekům zůstala Persie se svým malým pochopením pro individuální růst jednotlivce za branami Evropy

„Na evropském kontinentě se zásluhou Řeků etablovaly základy civilizace, z níž vyrůstala celá pozdější Evropa. Persie se svým zbožštěním královské moci, téměř kastovním systémem členění obyvatelstva, nádherou, luxusem a malým pochopením pro individuální růst jednotlivce zůstala za branami Evropy,“ vyzdvihl Šebestík důležitost vítězství, kterého dosáhli staří Řekové nad Peršany.

Ke střetu obou civilizací došlo ještě jednou, přibližně po půldruhém století. A to v době, kdy Alexandr Makedonský, další osobnost řecké historie, dobyla na Peršanech další rozhodující vítězství.

Celý text je ZDE


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…