Řekové žijící u nás se vyjádřili k situaci. Neradostně

14.07.2015 8:54

Řecko po tvrdém vyjednávání přistoupilo na podmínky dalšího úsporného programu a i když musely ústupky udělat obě strany, Řekové jich museli udělat mnohem víc. A ti, kteří žijí v Česku, mají za to, že jejich vlast čelí vydírání zbytku EU, které odtrpí obyčejní lidé. Postřehy Řeků žijících v Česku přinesl Blesk.

Řekové žijící u nás se vyjádřili k situaci. Neradostně
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„Já i mí příbuzní v Řecku jsme zásadně proti dalšímu zadlužování státu. Mělo dojít na bankrot. Lidé by přečkali pár těžkých let a země by opět fungovala. Tak jde o sprosté vydírání Unií, kdy na ještě větší chudobě obyčejných Řeků vydělají korporace v Německu. Myslím si, že lidé vyjdou do ulic,“ říká sedmatřicetiletý Jorgos Nacis žijící v Krnově. 

Další Řekové žijící u nás mají za to, že se stát na jihu Evropy musel se zbytkem EU dohodnout. Jinou cestu by nedoporučili. Jako velký problém ovšem cítí, že reformy dopadnou na obyčejné lidi. „V Řecku mám rodinu a řadu přátel. Vývoj krize sleduji. Osobně si myslím, že by bylo chybou, kdyby se Řecko s Unií nedomluvilo a vystoupilo z ní. Na druhou stranu reformy postihnou obyčejné lidi. Už teď řada vysokoškoláků bez práce utekla do Německa dělat podřadné práce a živí tak své rodiny na dálku,“ zaznělo u úst šestatřicetiletého Paskalise Vlachopulose.

Dosažení dohody v eurozóně považuje za logické i Georgios Bazakas, ačkoli i on ve svých třiapadesáti letech těžce nese, že reformy odnesou obyčejní lidé. To, co řecká vláda podepsala, navíc považuje za nesplnitelné. Živnostnice Vasiliki Tomopuluna natvrdo říká, že další škrty nepomohu v zemi, kde se nezaměstnanost pohybuje na 20 procentech, ale lidem se říká, že bude odsunut odchod do důchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…