Religionista k masakru: Naše civilizace stojí na vzpouře k autoritám

14.01.2015 23:03

Vzpoura proti těm, kteří nás chtějí ovládat. Na tomto základu podle religionisty Ivana Odilda Štampacha stojí naše civilizace. Novináři Pavel Šafr a Petr Honzejk k tomu dodali, jak je to s karikaturami a politickou korektností v Česku. Padlo i jméno Andreje Babiše.

Religionista k masakru: Naše civilizace stojí na vzpouře k autoritám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podepisování kondolenční knihy před francouzkou ambasádou v Praze. Lidé tak vzdali poctu nesmyslným obětem teroristických útoků ve Francii

Číslo přeživších. Tak se říká novému vydání časopisu Charlie Hebdo, které vyšlo přesně týden po teroristickém masakru v redakci. Na obálce je znovu karikatura Proroka Mohameda. Je to správné? Není to již za hranou slušnosti vůči muslimům? Ve středečních Událostech, komentářích České televize o tom debatovali Jan Chvojka (ČSSD), Martin Komárek (ANO) a Miroslava Němcová (ODS). K politikům se přidali i religionista Ivan Odilo Štampach, a dále bývalý šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr a komentátor Petr Honzejk z Hospodářských novin.

"Naše civilizace a kultura stojí a padá se vzpourou k autoritám, které se snaží nás ovládnout. Různé náboženské skupiny tyto doktríny mají a pak se nesmíme divit, že se setkáváme i s takovými možná drsnějšími projevy," prohlásil hned v úvodu Štampach. Připomněl také, že solidaritu s postiženým časopisem vyjádřil i papež František.  

Dodal navíc, že evropské dědictví je historicky velmi bohaté a jeho součástí je při pohledu do dějin i islám.

Neomezená svoboda versus nacismus

Následně do debaty vstoupili poslanci Jan Chvojka (ČSSD), Martin Komárek (ANO) a Miroslava Němcová (ODS). Chvojka a Němcová se shodli na tom, že by svoboda neměla být absolutně bezbřehá. Varováním nám může být rozmach nacismu ve třicátých letech minulého století. Němcová také jasně prohlásila, že v Evropě jasně selhal koncept multikulturalismu. Komárek by po vzoru Spojených států svobodu projevu neomezoval prakticky vůbec.

Politická korektnost a nebezpečí Andreje Babiše

Ve druhé polovině pořadu se k tématu vyjádřili i Pavel Šafr a Petr Honzejk. Shodli se na tom, že vraždění v redakci časopisu není odpovídající formou diskuse při nesouhlasu s karikaturami. "Já bych chtěl říct ještě jednu věc, karikatury ve Francii mají úplně jiný kontext než karikatury u nás," dodal Šafr. Pro mě osobně je karikatura důležitá ve chvíli, kdy se brání proti uzurpátorovi moci," dodal.

Honzejk ve vysílání vzpomněl také na slova kněze Tomáše Halíka, že on není Charlie. Podle Honzejka ale nejde o to, abychom se ztotožňovali s obsahem karikatur, podstatnější je, že bychom měli poskytnout prostor těm, kteří se chtějí takto vyjádřit.

Došlo také na otázku politické korektnosti. Podle Honzejka i Šafra politická krektnost v zásadě znamená vyjadřovat se slušně a nesklouzávat k nabízení jednoduchých, ale ve skutečnosti nerealizovatelných řešení.

"Skutečný a dramatický problém se u nás odehrává skutečně na jiném poli," prohlásil v závěru Šafr. V Česku je podle jeho názoru svoboda slova ohrožena díky předsedovi hnutí ANO a ministrovi financí Andreji Babišovi, jenž zároveň vlastní Mladou frontu Dnes či Lidové noviny. V těchto novinách se prý neobjevuje kritika Babiše. Komárek okamžitě Šafrovo tvrzení zpochybňoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…