Renomovaný časopis varuje: Ve válce s Ruskem by NATO mělo malou šanci na výhru

13.12.2015 8:46

V případě vojenského konfliktu s Ruskem má NATO jen malou šanci na výhru, píše server Prvnizpravy.cz s odvoláním na článek v časopisu Forbes.

Renomovaný časopis varuje: Ve válce s Ruskem by NATO mělo malou šanci na výhru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

A pokud by se Rusko rozhodlo zaútočit na pobaltské státy, je schopné je obsadit do dvou až tří dnů. NATO proto nebude moci poskytnout rychlou a koordinovanou reakci, uvedl Loren Thompson v článku pro Forbes.

„Obecně platí, že celé východní křídlo aliance je náchylné k invazi vzhledem k blízkosti ruských sil a nedostatku přírodních překážek rychlého postupu,“ uvedl autor článku ve Forbesu. Navíc po konfliktu na Ukrajině si západní vojenští odborníci nemyslí, že mohou předvídat chování Ruska. „Takže se pravděpodobnost války v Evropě stala opět hlavním problémem, zejména pozemní válka, kdy hlavní nápor ponese americká armáda sama.“

  • Celý text je ZDE

Za určitých okolností může Putin dokonce porazit síly NATO a zlomit již tak slabý politický řád v Evropě. Výsledek tohoto střetu závisí na několika faktorech a Thompson uvádí některé z nich.

Například účast na operacích v jihozápadní Asii za posledních patnáct let naučila Američany bránit se neorganizovaným skupinám, ale oslabila postavení armády v boji proti nepříteli, který je vyzbrojen tanky, dělostřelectvem a válečnými letadly. Počet vojáků a vrtulníků se snížil a na modernizaci byly přidělené velmi skromné investice. Pokud jde o přítomnost armády USA v Evropě – byla snížena na dva sbory, které se zdaleka nestačí vyrovnat s možným útokem Ruska.

Rusko stále dělá cvičení u hranic zemí, na které může zaútočit

Zadruhé si Rusko historicky zvyklo na pozemní operace a má obrovskou geopolitickou výhodu při možném konfliktu. Rusko stále dělá vojenská cvičení poblíž hranic Estonska, Ukrajiny a dalších zemí, na které může zaútočit, píše autor. Předpokládá, že na západě Ruska je velké množství sil, jež mohou začít invazi bez varování, takže Moskva může postavit Západ již před fakt obsazeného území, zvláště vezmeme-li v úvahu vnitřní rozpory aliance, které se projevují ve vypracování společných řešení. Kromě toho se pozemní síly USA většinou nacházejí daleko od dotyčného regionu.

Navíc podle Lorena Thompsona by Rusko mohlo využít své jaderné zbraně, a to tím spíše, že jeho vojenská doktrína to umožňuje. Putin sám připustil, že přemýšlel o tom, jak přivést nukleární síly v zemi do pohotovosti během ukrajinského konfliktu. Proto autor radí vojenským stratégům NATO přemýšlet, že konflikt, který může být zahájen konfrontací kvůli pobaltským státům nebo Ukrajině, se v důsledku může proměnit do nukleární výměny.

Americká armáda musí vrátit do Evropy svá tanková vojska, prapory se systémy Patriot, bojové vrtulníky a pokročilé detekční systémy. „Přítomnost významných sil trvale rozmístěných v Evropě nejen zabrání hrozbě, ale také dá Spojeným státům šanci na rychlou reakci v případě, že konfliktu nebudou moci zabránit,“ tvrdí Loren Thompson v článku pro Forbes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…