Reorganizace policie ministra Pelikána stále nepřesvědčila. Nemám signály pro optimismus, řekl

13.01.2017 17:40

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Hovořil nejen o reorganizaci policie, ale i o exekutorech či o reformě zákona o státním zastupitelství.

Reorganizace policie ministra Pelikána stále nepřesvědčila. Nemám signály pro optimismus, řekl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Sněmovní komise, která vyšetřovala reorganizaci policie, se shodla na závěrech své zprávy. Ty předloží do konce měsíce. Jaké závěry Pelikán očekává? „Nevím, nejsem členem té komise. Těžko mohu očekávat nějaké závěry. Práce komise mě ani moc nezajímá,“ zkritizoval Pelikán komisi, například i kvůli laickosti a neodbornosti komise. 

„Námitky, které jsem proti reorganizaci měl, nebyly zatím vyvráceny,“ podotkl také Pelikán. „Moje obava nebyla, že dojde k nějaké lavině odchodů, moje obava byla, že přestanou efektivně fungovat útvary, které mají odhalovat závažnou kriminalitu. Nemám žádné signály, které by pro mě byly důvodem nějakého optimismu,“ podotkl.

Pelikán se v příštím týdnu sejde také s předsedou Vrchního soudu Jaroslavem Burešem, který se sešel s vlivným advokátem a lobbistou blízkým premiérovi Radkem Pokorným. „Snažím se prosazovat důraz na etiku práce a úzkostlivé dbání důvěryhodnosti justice. A tady se mi zdá, že se to trošku minulo,“ řekl. Zda toto setkání bude mít charakter pro kárné provinění, říci prozatím do setkání s Burešem nechtěl. 

„On je pochopitelně výrazná osobnost a jeho setkání jsou sledovaná. Patří k takovýmto funkcím dávat pozor, aby k takovýmto spekulacím nemohlo docházet,“ zmínil. 

Hovořil také o exekutorech. „Myslím si, že jestliže jsme zjistili, že ministerstvo dostatečně exekutory nekontroluje, je třeba to změnit. Nyní je třeba přemýšlet nad tím, proč věci u kárných senátů končí bagatelním postihem,“ uvedl. 

Nechybělo ani vyjádření k otázce vydávání osob do zahraničí. „Zcela tradičně, tohle je u nás kompetence Ministerstva spravedlnosti a nevidím důvod, proč to měnit,“ poznamenal. A co zákon o reformě státních zastupitelství? „Zákon jsem proti všem rozhodně netlačil. Zákon měl asi milion postupných verzí. Každá ta verze si našla své oponenty. Někteří postupně zvládli oponovat téměř všemu,“ zmínil Pelikán s tím, že za nějaké konstelace by podle něj mohl být zákon přijat. „Žádnou velkou pravděpodobnost bych tomu nepřikládal. Když se nepovede prosadit, nebudu to chápat jako nějaký náš velký neúspěch,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…