Reportáž o Babišovi mladším byla etická, hájí se redakce pořadu Zvláštní vyšetřování

14.11.2018 20:02

Redakce pořadu Zvláštní vyšetřování, který v pondělí večer přinesl rozhovor se synem premiéra Andreje Babiše, postupovala ve všech ohledech eticky a výhradně s ohledem na veřejný zájem. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Seznam.cz, která pořad umístila na svůj web, Aneta Kapuciánová.

Reportáž o Babišovi mladším byla etická, hájí se redakce pořadu Zvláštní vyšetřování
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Premiér Babiš na tiskovce z Palerma

Předseda vlády označil natáčení svého psychicky nemocného syna skrytou kamerou za hyenismus. Uvedl také, že jeho syn trpící schizofrenií sice byl v minulosti na ukrajinském Krymu, ale nešlo o únos, jak se uvádí v reportáži. Premiér hovořil i o tom, že kauza je záměrně načasovaná na dobu, kdy byl v zahraničí, a zároveň před státní svátek 17. listopadu.

V reportáži redaktoři Sabina Slonková a Jiří Kubík vypátrali Babišova syna Andreje ve Švýcarsku a se skrytou kamerou s ním udělali rozhovor k jeho zmizení z Česka a kauze Čapí hnízdo. Babiš mladší figuroval jako jeden z vlastníků společnosti v době, kdy žádala o evropské dotace. Čelí spolu se svým otcem a dalšími lidmi podezření, že se podílel na účelovém vyvedení Čapího hnízda z holdingu Agrofert, aby na dotaci více než 50 milionů korun dosáhl. Babiš mladší zatím kvůli svému zdravotnímu stavu a odjezdu do zahraničí nebyl vyslechnut.

Úmyslné načasování reportáže odmítla Slonková již v úterý. „Seznam.cz je nezávislé médium a není vlastněno či ovlivňováno žádným politikem či politickou stranou. Pořad byl publikovaný jako obvykle, tedy po finálním zpracování a po vypracování všech souvisejících dokumentů, mezi kterými byla například i právní analýza týkající se otázky zveřejnění pořízených záběrů. Ta potvrdila, že redakce při přípravě reportáže postupovala ve všech ohledech eticky a výhradně s ohledem na veřejný zájem,“ uvedla Kapuciánová. Pravidla Seznamu umožňují skryté natáčení právě s ohledem na veřejný zájem. Mluvčí zároveň odmítla premiérův výrok, že by za záznamovou výbavou novinářů mohli stát bývalí či současní zaměstnanci rozvědky.

Za první den mělo video s novým dílem Zvláštního vyšetřování více než 740 000 zhlédnutí. Zájem o něj způsobil, že se v pondělí a v úterý datový tok na webu Seznamu proti předchozímu týdnu ztrojnásobil. Datový tok se po zveřejnění pořadu zvýšil až na 90 Gbit/s, což je o 200 procent více, než je průměr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …