Reportáž z mnichovského nádraží: Uprchlíkům pomáhám, protože Německo je bohaté. Běženec ze Sýrie slibuje, že bude pracovat na stavbě

08.09.2015 9:13

Britská zpravodajská televize Channel Four News zjišťovala na mnichovském vlakovém nádraží mezi lidmi, kteří pomáhali přijíždějícím tisícům uprchlíků, co je k tomu vede. Český překlad reportáže přinesly Britské listy.

Reportáž z mnichovského nádraží: Uprchlíkům pomáhám, protože Německo je bohaté. Běženec ze Sýrie slibuje, že bude pracovat na stavbě
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Starší německá paní odvětila, že je to přece normální a že je Německo bohatá země. A dodala, že ví, co to znamená mít v zemi válku.

Reportér k tomu dodal, že pomoc přijíždějícím uprchlíkům probíhá s germánskou precizností. A poukázal na to, že kontrast s tím, jak s nimi bylo zacházeno v Maďarsku, je ohromující. „Unavené, zmatené děti, které zažily nebezpečné moře a přeplněné vlaky. Teď jim lidé dávají bonbóny a hračky,“ říká reportér.

Celý text v češtině včetně videonahrávky v angličtině je ZDE

Německá dívka pak na kameru říká, že oceňuje, jak je Německo schopné přivítat tyto lidi a jak jsou lidé přátelští. „Jsou některé země jako Maďarsko a možná i Británie, které já tak úplně nechápu. Protože tohle je krize, která se týká celé Evropy, celého světa. Je mi docela smutno nad skutečností, že Evropa není schopna se o této věci dohodnout,“ posteskla si nejmenovaná německá dívka.

Reportér k tomu dodává, že při příjezdu je uprchlíkům k dispozici lékařská prohlídka pro ty, kdo ji chtějí. A pak autobusy a vlaky do nedalekých přijímacích středisek, kde jsou uprchlíci registrováni. „Někteří se pak vydávají sami za přáteli a rodinnými příslušníky. Ostatní se rozdělují do táborů a přístřeší po celém Německu,“ dodal reportér britské televizní stanice.

V reportáži dostal slovo i jeden z uprchlíků, který se představil jako Hosan, stavební inženýr ze syrského města Aleppo. „Ve své zemi jsem přišel o všechno. Doufám, že tady budeme moci vést bezpečný život s manželkou a s mými dvěma dětmi. Chci začít život znovu. Nechci tu jen brát peníze od vlády a jen sedět a jíst. Ne. Podívejte se, tady, jako na téhle stavbě. To je moje práce. Takže když to vidím, jsem šťasten. Najdu si tu práci,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…