Reportér ČT popsal trudný příběh: Uprchlík dorazil jen v kraťasech a s mobilem. A takto hanebně se k němu zachoval náš stát...

28.09.2015 12:15

Reportér České televize Filip Horký se na sociální síti Facebook podělil o zážitek s uprchlíkem. Na jeho příběhu ukázal, jak Česká republika přistupuje jako stát k běžencům, kteří se dostanou na její území. Kdyby nebylo dobrovolníků, uprchlíci by prý mohli umrznout či zemřít hlady.

Reportér ČT popsal trudný příběh: Uprchlík dorazil jen v kraťasech a s mobilem. A takto hanebně se k němu zachoval náš stát...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Horký popisuje, že „jeho“ běžence v létě zadržela česká policie. V kraťasech a s mobilem. Když ho po dvou měsících propustili, byl již podzim. Komentátor podotýká, že české úřady nechaly běžence v kraťasech. A nechaly ho odejít s vybitým mobilem.

Jediné peníze, které měl, dal prý uprchlík za lístek na vlak do Prahy. Na jídlo už mu nezbylo. Na Hlavním nádraží však narazil na skupinu dobrovolníků, kteří mu koupili kebab. „Jedinou srovnatelnou radost a zářící oči jsem viděl u malých dětí na Vánoce. Když dojedl, děkoval. Po dvou měsících prý pořádné jídlo,“ uvádí Horký.

Dobrovolníci prý rovněž nebyli nevšímaví ani k tomu, že se uprchlík klepe zimou, neboť má na sobě pouze kraťasy. A tak mu z dobrovolnické sbírky věnovali dlouhé kalhoty a bundu. Půjčili mu také mobil, aby mohl po několika týdnech zavolat příbuzným, že je naživu. A hodlali mu prý také koupit lístek, aby mohl pokračovat do jím zvolené cílové destinace.

„Hledáte organizovanou charitu nebo státní pomoc? Nehledejte. Není,“ konstatuje k tomu všemu Horký.

Plné znění komentáře Filipa Horkého na Facebooku:

Přijel v létě. Zadrželi ho. V kraťasech, s mobilem. To bylo vše, co měl. Když ho po dvou měsících propustili, byl podzim. A byl stále v kraťasech. S vybitým mobilem.

Jediné peníze dal za vlak do Prahy.

Pak objevil nápis u skupiny lidí, sedících na zemi. Na Hlavním nádraží.

Měl hlad. Dobrovolníci ho vzali na kebab. Pak byl naprosto zticha a jen hltal. Jedinou srovnatelnou radost a zářící oči jsem viděl u malých dětí na Vánoce. Když dojedl, děkoval. Po dvou měsících prý pořádné jídlo.

Cestou k dobrovolníkům, kteří ho pro dnešek ubytovali, se klepal zimou. Zařídili mu dlouhé kalhoty a bundu. Z dobrovolnické sbírky.

Kašlal. Předali si kontakt na doktora. Dobrovolníka.

Chtěl se ozvat příbuzným, že žije. Po několika týdnech. Mohl. Z mobilu dobrovolníka.

Zítra mu koupí lístek dál. Kam celou dibu míří. Z dobrovolnické sbírky.

Hledáte organizovanou charitu nebo státní pomoc? Nehledejte. Není.

Well done, Česko. Dnešní zážitek si budu pamatovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…