Reportér navštívil Estonsko. A zjistil, že se tam Ruska bojí stále víc. Mají strach, že ani NATO je před ním neochrání

23.12.2014 11:30

Reportáž z Estonska, především z oblastí obývaných etnickými Rusy, přináší server Aktuálně.cz. Z textu vyplývá, že mezi Estonci se opět objevují obavy z Ruska. A ty nepomáhá odstranit ani fakt, že Estonsko je členem NATO. Podle serveru v Estonsku sílí přesvědčení, že pokud Rusko bude po Ukrajině a přes současné problémy s rublem znovu někde intervenovat, bude to právě na území jeho malého severního souseda.

Reportér navštívil Estonsko. A zjistil, že se tam Ruska bojí stále víc. Mají strach, že ani NATO je před ním neochrání
Foto: ICZ
Popisek: Bezpilotní letoun

Reportér serveru navštívil město Narva, které leží na hranici s Ruskem. Přestože leží v Estonsku, je zde slyšet hlavně ruština. Převládají zde totiž potomci ruských přistěhovalců, kteří se do Estonska přistěhovali za prací v sovětské éře.

Putinův poradce varoval, že Estonsko by se mělo Ruska bát

Celkem tvoří Rusové přibližně sedmadvacet procent obyvatel Estonska. Server poukazuje na nedávno pronesená slova poradce Vladimira Putina Sergeje Markova. Ten měl v rozhovoru pro švédskou televizi prohlásit, že Estonsko a Lotyšsko by se měly Ruska bát, protože utlačují ruské menšiny.

Na rozdíl od Ukrajiny se v Estonsku po rozpadu SSSR životní úroveň zlepšila

Redaktor serveru mluvil nejen o situaci ruské menšiny s náměstkem primátora Narvy Maksimem Volkovem, který je stejně jako drtivá většina Narvanů Rus. Podle Volkova v devadesátých letech byly estonské vlády hodně nacionalistické a k Rusům se chovaly ve stylu „když se vám tu nelíbí, tak jděte pryč“. Později se prý ale situace zlepšila. „Estonsku i ruské menšině pomohl vstup do Evropské unie. My jsme tady v Narvě například za evropské dotace vybudovali promenádu," uvedl.

Poukazuje i na to, že zatímco na Ukrajině se životní úroveň od rozpadu Sovětského svazu moc nezvedla, v Estonsku ano. „I nezaměstnanost je tady malá, i když výdělky nejsou ve srovnání s jinými zeměmi nic moc," poznamenal Volkov. Podle něj estonští Rusové požadují rovnoprávnost a stejné zacházení jako etničtí Estonci. Nemají důvod chtít se připojit k Rusku. Naopak mohou těžit z toho, že žijí v místech, kde se stýká Evropská unie s Euroasijským svazem, který kromě Ruska tvoří také Bělorusko a Kazachstán.

V Estonsku panuje strach z Ruska

Ředitelka Muzea okupace v hlavním estonském městě Tallinn Kadri Viiresová ale tvrdí, že Estonci a estonští Rusové vidí řadu věcí odlišně. Podle ní v Estonsku panuje strach z toho, co Rusko udělá. „Když nastane možnost, že by se mohli spojit s Ruskem nebo se stát součástí velkého Ruska, nevíme, co se stane. Jak se mnozí zachovají, přestože se jim ekonomicky v Estonsku nevede špatně," uvedla.

V Rusku je všechno mnohem lepší

Před nádražím v Narvě potkal redaktor serveru Sergeje, estonského Rusa, který o sobě tvrdil, že je zaměstnancem státní firmy, ale raději by žil o kus dál za hranicí v Rusku než v Estonsku. "V Rusku je všechno mnohem lepší. Tady estonská vláda přijímá sankce proti Rusku. Proti zemi, se kterou obchoduje a se kterou žije. Chápeš, co to je za debily?" rozčiloval se.

Podle analytika ani členství v NATO nedává velké záruky

Analytik Ahto Lobjakas z Estonského institutu pro zahraniční politiku serveru řekl, že se po letech do Estonska strach z Ruska vrátil. "Je to, jako když se po delší době vrací špatný sen, který se vám kdysi zdával. Nebo jako když víte, že se blíží něco špatného, ale nevíte přesně co. Kroky ruské vlády jsou obtížně předvídatelné. Je třeba být připraven na cokoliv," uvedl.

Podle jeho názoru členství Estonska v NATO totiž velké záruky nedává. "Nedávno tady byl vrchní velitel amerických pozemních sil v Evropě Ben Hodges a přiznal, že aktivace článku 5, tedy společné obrany napadeného členského státu, trvá týdny, než začne příslušná operace. Ale kdyby se Rusko rozhodlo zaútočit, budou ruští vojáci v Tallinnu tak za dva tři dny," uvádí Lobjakas.

Podle serveru se Estonci bojí, že Moskva by provokacemi právě tady mohla testovat, zda je NATO skutečně ochotno bojovat i za malé členy, jako je Estonsko.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…