Reportér navštívil berlínský uprchlický tábor, promluvil s několika Syřany a pak napsal...

27.04.2016 15:58

Německý magazín Zeit publikoval reportáž z uprchlického tábora, který se nachází v berlínské čtvrti Spandau. Vedle sebe zde žije asi 700 mladých uprchlíků pocházejících většinou ze Sýrie. Většina z nich prý nemá možnost se integrovat, byť o to velmi stojí.

Reportér navštívil berlínský uprchlický tábor, promluvil s několika Syřany a pak napsal...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

„Chci se naučit jazyk a stát se součástí společnosti. Bohužel vůbec nevím, jak bych mohl úspěšné integrace dosáhnout. Snažím se naučit německy prostřednictvím kurzů na YouTube, protože nemohu najít volné místo v klasických kurzech. Vím, že v Německu platí rovnost mezi mužem a ženou a respektuje se tady homosexualita,“ říká jednadvacetiletý Adham Ali, který přišel do Německa před šesti měsíci z malé vesnice nacházející se poblíž Damašku.

Zdaleka ne všichni obyvatelé tábora však projevují tolik nadšení pro integraci jako Ali. Naopak jiní jsou spíš frustrovaní. Jako například o tři roky starší Palestinec Rafat Hajir. „Vstanu, nasnídám se a pak se poflakuji jen tak po táboře nebo chodím do posilovny,“ odpovídá Hajir německy na otázku, jaké jsou jeho každodenní aktivity. Hajir chodil na kurzy němčiny, které si platil sám. Jako jedinec bez státní příslušnosti nemá nárok na zaplacení kurzů německými úřady. Nyní je však bez peněz.

„Jsem zubař a mohl bych tady vykonávat stomatologickou praxi, ale zdejší úřady mi v tom brání. Jak se mám bez možnosti pracovat integrovat? Nemám žádné německé přátele a ani nevím, jak bych je mohl potkat. To je mám oslovit přímo na ulici?“ stěžuje si Hajir, který dle svých slov také koketoval s myšlenkou, že by pracoval ilegálně. Nakonec se však rozhodl postupovat podle platných německých imigračních zákonů.

Jak uvádí reportér magazínu Zeit Jaafar, ve stejně bezvýchodné situaci jako Hajir se nachází mnoho mladých uprchlíků z Blízkého východu. Za největší problém on a další kritici německého azylového procesu považuje, že migranti nemohou ani mnoho měsíců po příchodu do Německa normálně pracovat. „Uprchlíci sedí v ohrazených táborech a nic nedělají. Vyrábíme tím frustraci v neúnosném množství. Tito mladí lidé jsou tváří tvář vystavení bezvýchodné situaci ideálních obětí islámských radikálů,“ soudí reportér.

Reportér německého magazínu také varuje před tím, že migranti často vůbec nemají představu, jaká jsou jejich práva a povinnosti. „Proč v tomto ohledu německé úřady nic nepodnikají? Proč jsou tito mladí muži ponecháni na pospas svému osudu? Neustále hovoříme o nutnosti jejich integrace do společnosti, ale přitom jim k tomu nedáme příležitost,“ píše Jaafar, který je přesvědčen, že mezi uprchlíky neexistuje nedostatek snahy se integrovat. „Chyba je spíš na straně spolkové vlády.“

„Setkal jsem se v uprchlickém táboře s mnoha mladíky, kteří se chtějí naučit německy. Bohužel k tomu však nemají příležitost, protože na ně nezbylo místo. Aktuálně jsou kurzy zajištěny pro 300 000 uprchlíků, ale bylo by zapotřebí najít místo v kurzech pro 800 000 lidí,“ kritizuje Jaafar a dodává, že těžko mohou mladí Syřané začít respektovat německé hodnoty, když se nemohou s Němci osobně potkávat. „Jsou si těchto problémů vědomi samotní politici, kteří si tak stěžují na nechuť uprchlíků integrovat se? Nebo raději budou dál strkat hlavu do písku?“

„Podobná rétorika zaznívající z úst politiků je nebezpečná, protože vzbuzuje dojem, že protipřistěhovalecká uskupení typu PEGIDA jednají správně. Realita je však taková, že většina uprchlíků se chce naučit německy, pracovat a integrovat se. Jistěže existují výjimky, ale přílišné zevšeobecňování ničemu nepomáhá. Ostatně, běžte si promluvit přímo s uprchlíky,“ uzavírá Jaafar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…