Represivní složky můžou zničit politický systém, bojí se Klaus

17.07.2013 19:22

Podle bývalého prezidenta Václava Klause se represivní složky státní moci vymanily z kontroly volených zástupců lidu. Dokonce se domnívá, že by mohly zničit celý politický systém.

Represivní složky můžou zničit politický systém, bojí se Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Partie byl bývalý prezident Václav Klaus

Václav Klaus tak na svém webu Klaus.cz reagoval na situaci po úterním rozhodnutí Nejvyššího soudu, který vyjmul na základě poslanecké imunity z pravomoci policistů, žalobců a soudců exposlance ODS Marka Šnajdra, Ivana Fuksu a Petra Tluchoře obviněné z korupce.

Podle Klause by ani po verdiktu Nejvyššího soudu neměli lidé nechat bez odpovědi "červnový pokus skupiny prokurátorů a policistů kriminalizovat politická jednání a politické dohody". V polovině června policie zadržela skupinu lidí a jedním z důvodů razie byl údajný úplatek v podobě významných funkcí pro zmíněnou trojici exposlanců za složení mandátu.

"Před 24 lety jsme si přáli pád komunismu i proto, abychom represivní složky dostali pod kontrolu volených zástupců lidu. Nyní jsme byli svědky toho, že se tyto složky z této kontroly znovu vymanily a 'slabosti' naší demokracie dokázaly okamžitě využít," tvrdí Klaus. Podle něj se na kauze kolem trojice exposlanců ukázalo, že "represivní aparát má potenci pod maskou šíření údajného dobra zlikvidovat celý politický systém".

Míní, že již delší dobu se projevují "ambice některých soudců, prokurátorů a policistů měnit vlády, rušit vyhlášené volby a podřídit si ústavní instituce". Podle něj je to projev hlubšího problému politického systému. "Tento hlubší problém nelze řešit personálními změnami či kárnými řízeními. Vyžaduje systémovou změnu. Je třeba navrátit do rozumných mezí používání (či zneužívání) odposlechů. Je třeba od základu změnit postavení státních zástupců a na ně navázaných policejních a justičních kruhů," píše Klaus.

Podle Klause se mýlí lidé, kteří policejní zásahy obhajují tím, že represivní složky potřebují mít zcela volné ruce. "Domnívají se mylně, že jeho zásahy (represivního aparátu) budou vždy dopadat na ty druhé, na ty neoblíbené, na ty se špatnou pověstí. Historie ukazuje, že tomu tak nebývá. Dříve či později dopadnou i na ně," uvedl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…