Republiku si pozvracet nedáme, ukazovala vytrvale ČT. A Žantovský objevil, která partaj za protizemanovským protestem stála

30.11.2014 5:21

TÝDEN V MÉDIÍCH Mediální odborník Petr Žantovský okomentoval pro ParlamentníListy.cz dění v médiích v uplynulém týdnu. Podle jeho názoru referovaly neobjektivně o čtvrteční demonstraci proti prezidentu Zemanovi v Ústí nad Labem. „Je to totální selhání novinářů," uvedl. Podobně to vidí i v pohledu na situaci na Ukrajině. Podivil se rovněž, jaký prostor dostala v Událostech ČT informace o znovuobnovení činnosti kapely Stromboli.

Republiku si pozvracet nedáme, ukazovala vytrvale ČT. A Žantovský objevil, která partaj za protizemanovským protestem stála
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

„Totální selhání českých novinářů," tak nazval mediální analytik Petr Žantovský způsob, jakým média referovala o čtvrteční demonstraci proti prezidentu Zemanovi v Ústí nad Labem. Doslova řekl: „Proběhla tam zmenšená replika inscenace, kterou jsme v premiéře zažili v Praze, s tím rozdílem, že v Ústí bylo jen asi 100 herců, kteří se ujali statečné role držet nad hlavou červený papír s podivuhodně vtipnými nápisy typu ,Republiku si pozvracet nedáme´. Možná si ještě někdo vzpomene na podobné heslo z 50. nebo 70. let, kdy komunisté psali, že si republiku nedají ,rozvracet´." Podobnost není dle něj jen lexikální, je též ideová a také v užitých metodách mediální manipulace. „Mimochodem, jeden z propagátorů akce Hynek Svoboda byl důslednější, navrhoval nápis ,Odejdi, ty kundo´. Stejně jako u pražské premiéry, ani u ústecké reprízy není zatím definitivně zřejmé, kdo je autorem scénáře a režisérem této málo povedené taškařice,“ konstatoval.

„Něco by však přece jen mohla napovědět fakta, po nichž by se měli pídit naši novináři, jenomže to jaksi nečiní. Z lenosti? Pro svou neschopnost? Nebo protože se jim to nehodí do názorového krámu?“ tázal se Petr Žantovský. A dodal: „I jen velmi letmý pohled do zdrojů vás dokáže navést na správnou informaci. Totiž, že oficiálním organizátorem ústecké akce nebyl jakýsi Tomáš Stránský, který byl asi nastrčen jako ,tvář´ pro média, nýbrž ústecký zastupitel Radim Bzura z TOP 09. A jak se říkalo za našich babiček: Tu máš, čerte, kropáč! Pak bude někdo vyprávět, jak to nyní slyšíme ze všech mediálních tlampačů, že se jednalo o dobrovolnou nepolitickou akci tamních občanů. Ba ne, byla to akce ryze politická. To, že o tom mlčí organizátoři, je projevem jejich pokrytectví a nedůvěryhodnosti, ale že o tom mlčí novináři, je projevem jejich zaujatosti, neetičnosti a neprofesionality,“ sdělil Petr Žantovský.

Karas by si měl dát pozor

Vzápětí se vrátil ke stálému tématu mediálních ohlédnutí – situaci na Ukrajině. Tentokrát se opět pozastavil nad způsobem, jak o událostech podle něj referuje veřejnoprávní Česká televize. „Kyjev udeřil na Donbas," tuto nečekaně sebeobnažující větu vyslovil redaktor Miroslav Karas v nedělním Horizontu. Nevědomky a jistě nechtěně tak potvrdil interpretaci, kterou zastává mnoho soudných lidí, totiž že ukrajinská vláda vede válku proti vlastním občanům. „Pan Karas by si měl dát pozor: Ještě několik takto pravdivých vět a seberou mu ten metál za statečné informování o ukrajinském konfliktu, který nedávno dostal,“ glosoval ironicky Žantovský.

„Ale pan Karas se zas tak moc bát nemusí. On tuto neuváženost hned napravil. Ne tím, co řekl, ale tím, co neřekl. Informoval o skutečnosti, že kyjevská vláda přestala posílat do oblastí postižených humanitární katastrofou důchody a platy státních zaměstnanců. Neřekl už, že se tím kyjevská administrativa nepokrytě snaží vlastní občany v oblasti Donbasu vyhladovět. A snad je i zbytečné dodávat, že o ničem takovém nepromluvila ani moderátorka Horizontu, která zpravidla plní roli pouhého čteče vět, běžících na čtecím zařízení. Nejde tedy o publicistiku, nýbrž o lehce konferovaný propagandistický monolog," domníval se.

„Tomu má veřejnost věřit a důvěřovat? Za to si má platit nepřímou daň v podobě koncesionářských poplatků?“ otázal se řečnicky Žantovský. „Dost bych se divil, kdyby v návaznosti na tuto nekončící sérií profesionálních selhání nevznikla občanská iniciativa, která by vedla k demonstrativnímu neplacení poplatků. Konečně, máme tu slovenský vzor: Tam také poplatky zrušili, z původně veřejnoprávní televize učinili instituci rozpočtovou, a žádná katastrofa nenastala. Snad jen, že se ta instituce musí chovat hospodárněji a odpovědněji a nehazardovat s důvěrou veřejnosti, nedělat vlastní politiku, což je přesně to, co zpravodajům a publicistům ČT vyčítám už dlouho.“

Stromboli nepatří do hlavních zpráv. Nejsou to Beatles ani Carreras

Petr Žantovský si všiml České televize ještě jednou, i když z jiného soudku. Minulý týden (konkrétně v pátečních Událostech) jsme byli podle něj svědky neuvěřitelného úkazu. Zhruba pětiminutový prostor byl dán informaci o tom, že rocková kapela Stromboli obnovila činnost a chystá se natáčet a vystupovat. „To je skutečnost zdrcující hned z několika důvodů. Za prvé: Proč veřejnoprávní televize dává - jak předpokládám: zdarma - takový reklamní čas soukromému subjektu? Za druhé: Co to má co dělat v hlavní zpravodajské relaci a nevěnuje se tomu stanice ČT Art, která to má v popisu práce? A za třetí: Kdo rozhodl, že právě tato kapela si zaslouží tak mocnou mediální podporu?" ptal se.

Snad by se dalo dle něj pochopit, kdyby ČT informovala o znovuobnovení Beatles v režii zbylých žijících členů, neboť se jedná o skutečný celosvětový fenomén kultury 20. století. „Určitě by za informaci v hlavních zprávách stálo, kdyby dejme tomu Carreras přijal angažmá v Národním divadle (i když to je věcně vzato sci-fi). Ale lze s tím srovnat jednu z mnoha českých kapel, jakkoli o jejích kvalitách tu není řeči? Ne, chyba je opět jinde. Opakuje se ostatně znovu a zas,“ myslel si.

Žantovský už před časem obdobně reflektoval mocnou promo kampaň, kterou ČT věnovala skupině Lucie při jejím remaku v loňském roce. Stejně jako tehdy i teď připomněl: „Jde o velmi drahý vysílací čas, uprostřed hlavní zpravodajské relace, a zde by se někdo měl zatraceně citelně zodpovídat za takové zneužití pravomoci editora toho pořadu. Bojím se však, že se nestane opět nic, jako s tou Lucií. Prostě proto, že si ČT dělá absolutně, co sama chce. Co dělat? Jednu z možností najdete o odstavec výše,“ zakončil mediální ohlédnutí Petr Žantovský.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…