Řešíme uprchlíky, ale v jedné členské zemi EU trpí děti. A je to čím dál horší

19.10.2015 17:06

V Řecku se již projevují negativní dopady úsporných ekonomických opatření, která musela země přijmout. V první řadě totiž došlo ke zhoršení životní úrovně dětí. Některým z nejmladších Řeků se totiž nedostává jídla. A na to se pak nabalují další problémy, zdravotní i sociální. Informuje The Press Project.

Řešíme uprchlíky, ale v jedné členské zemi EU trpí děti. A je to čím dál horší
Foto: Daniela Černá
Popisek: V Horní Suché má komunita školku přímo v jednom z panelových domů

Podle nejnovějších průzkumů neziskové organizace Prolepsis zažívá 53 procent řeckých dětí, jež dostávají potravinovou pomoc, nedostatek jídla. A celých 21 procent trpí hladem. V programu neziskovky je 250 000 lidí a za tři roky svého fungování vydala na 11 milionů jídel zdarma.

Celá polovina z dětí, jež se programu účastní, nemá pravidelnou stravu a jedno dítě ze šesti má doprovodné zdravotní problémy. Celkem 64 % rodin žije jen z jednoho příjmu a 15 % nemá přijem vůbec žádný. 7 % dokonce nemá ani přístup k elektřině.

A čím hůře na tom děti jsou, tím častěji také chybějí ve škole či úplně přestávají studovat. Častěji jsou nemocné, mají větší problémy se zvládáním domácích úkolů a studiem obecně, což má dopad na jejich budoucnost i budoucnost země jako takové.

Organizace UNICEF zveřejnila v roce 2014 zprávu, podle které dochází k největšímu růstu dětské chudoby právě v zemích, do jejichž ekonomiky zasahovaly Evropská centrální banka či Mezinárodní měnový fond.

Dětská chudoba se v Řecku za posledních sedm let prakticky zdvojnásobila. Nejvíce jsou ohroženy děti přistěhovalců. Ve zprávě UNICEF je také uvedeno, že průměrný příjem řecké rodiny se pohybuje na úrovni roku 1998. „Řecké rodiny s dětmi tak přišly o zhruba čtrnáct let výdělků.“

Řecké úřady také upozornily, že přestože bude dlouho trvat, než se projeví všechny důsledky, došlo také ke změnám v řecké porodnosti. Mezi roky 2008 a 2011 vzrostl počet narozených mrtvých plodů o 21 procent. V letech 2008 až 2010 také stoupl počet úmrtí novorozeňat o 43 procent. Údajně jsou za tím omezená dostupnost zdravotní péče a vzrůstající ženská nezaměstnanost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…