Řešíte muslimy, ale neřešíte Rusy, kteří jsou prolezlí zpravodajskou službou! burcoval Ivan Gabal na veřejné akci

11.06.2015 16:10

REPORTÁŽ Na čtyři desítky posluchačů si přišlo poslechnout Ivana Gabala do benešovského muzea. Hlavním tématem byla zahraniční politika. Je nejvyšší čas vymyslet, co s imigranty, řekl přítomným ve středu večer. Pozastavil se také nad tím, že řešíme muslimy, přitom v České republice téměř žádné nemáme, ale neřešíme Rusy. Těch je tu na 60 tisíc a jsou prolezlí zpravodajskou službou, řekl v Benešově. Představa, že NATO je dost silné, aby nastolilo rovnováhu, není podle Gabala reálná.

Řešíte muslimy, ale neřešíte Rusy, kteří jsou prolezlí zpravodajskou službou! burcoval Ivan Gabal na veřejné akci
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal ba besedě s veřejností v Benešově

„Jednáme se zpožděním a potřebujeme chladnou hlavu. Islámský stát vyvolává hysterii a strach. Rusko se relativně jeví jako racionálnější partner, se kterým můžeme dohodu udělat, ale historické zkušenosti ničemu takovému nenasvědčují. Všechny země spojené s Ruskem – ať v hranici předválečné, nebo poválečné – přišly o kus území v důsledku vojenské agrese,“ uvedl sociolog a poslanec Ivan Gabal s tím, že budeme-li ukazovat strach a slabost, tak bude za chvíli konec. Jestliže nechceme ukazovat strach a slabost, pak musíme ukazovat sílu. Podle Gabala je otázkou, jestli tu sílu máme. V Rusku jsme ztratili strategické partnerství a Rusko je strategická hrozba.

Anketa

Jste pro kvóty EU na přidělování uprchlíků?

2%
98%
hlasovalo: 54683 lidí

Historie nenasvědčuje spolupráci s Ruskem

Připomněl, že jsme součástí kolektivní obrany USA. Záleží tedy na tom, do jaké míry jsme schopni přijmou partnerství s tímto státem. Rusko má desetinásobnou převahu raket středního doletu. Představa o tom, že NATO je dost silné, aby udrželo rovnováhu, není reálná. „Jestliže jsme se rozhodli být členy dvou nejelitnějších klubů, nese to s sebou zátež a velkou míru zodpovědnosti. Z Ruska nelze očekávat změnu a pokud nastane, tak spíše v podobě větších tlaků vůči Evropě ve zpravodajství i politice,“ vysvětlil svůj názor sociolog.

Došlo také na problematiku přistěhovalectví a migraci muslimů. Ivan Gabal sdělil, že pokud budou přepadávat místa s bohatstvím, z pohledu lidstva je to anticivilizační hmota. Upozornil, že nám schází znalost věci: „Mnoho lidí si myslí, že Islámský stát je islám. Ale v něm nějaká náboženská racionalita nefunguje. Asi dvacet procent jejich bojovníků je sebevražedných a mají seznamy včetně žen a mladých lidí. Tento nástroj útoku je novinkou a mohou na nás zaútočit třeba z patnácti různých směrů a my nejsme schopni je porazit. Letecky to nelze. Všichni, kdo tvrdí, že je lze porazit letecky, včetně USA, lžou. Někdo bude muset na zem a boj na zemi souvisí zase s migrací.“ Gabal se také zamyslel nad otázkou, kde se podobný extremismus bere? „Někdo tvrdí, že je to od zásahu USA v Iráku. To je možné. Jediné, co se dá USA ohledně Iráku vyčítat, je, že to nedokončili,“ podotkl. Upozornil zároveň, že tamní země nemají problém zatlačit vojensky, ale stmelit a integrovat společnost.

Evropská unie nezvládla konflikt na Ukrajině

Věta „sankce jsou blbost“ podle něj ohrožuje naše bezpečí. Na druhou stranu společné kvóty pro přistěhovalce jsou výborným způsobem, jak nastartovat debatu na téma imigrace. „Viděli jsme, když Evropská unie nezvládla na Ukrajině konflikt a vlezla do ruské pasti, musela zasáhnout Angela Merkelová s Hollandem a situaci řešit. Když narazíme na násilné prostředí v mezinárodním právu, musí přijít na řadu členské státy. Proto se snažím poslední tři, čtyři měsíce donutit výbor pro ochranu a bezpečnost, aby s ministry jednal před jednáním v Evropské unii. A když tam pojede Chovanec, který neumí anglicky – a ministerstvo mu vše připraví – co by měl říkat, co by Evropská unie měla nebo neměla dělat?“

Ivan Gabal také řekl, že by byl rád, aby si přítomní domů odnesli úvahu. „Je na nás vymyslet politiku vůči islámu i Rusku. Rozhodnutí musí přijít. Krize nezkouší jen naši soudržnost, ale také schopnost zvládnout náš strach. Německo má zájem spolupracovat, ne vnucovat názory, a čekají, že i my s něčím přijdeme. Dobrá zpráva je, že nezbývá nic jiného, než to vymyslet a nejsme na to sami,“ uvedl Gabal. Nešetřil ani kritikou Italů, kteří podle něj zanedbali opatření proti imigrantům. „Italové se na to vykašlali, loni přišlo přes šedesát tisíc přistěhovalců přes Itálii a teď se libovolně pohybují po Evropě. Jsme bohatí a všichni to vědí. Část toho bohatství budeme muset sdílet, to je jasné. Ale musíme vymyslet, co s imigranty.“

Pokud muslimy pustíme, rozvrátíme zavedený sociální systém

Následoval čas pro diskuzi. V hledišti se přihlásil František Ringo s obavou o rozpad západní křesťanské civilizace. „Já nevidím problém v Rusku. Ale například v muslimech ve Švédsku. Těch, kteří se integrovali, je patnáct až dvacet procent. Zbytek žije na sociálních dávkách a kriminálním způsobem. Jaké problémy dělají, vidíme například ve Velké Británii nebo ve Francii. Jediným řešením pro nás je vracet uprchlíky tam, odkud přijeli. Zřídit ambasády na místě a řešit to tam. Pokud je sem pustíme, rozvrátíme zavedený sociální a bezpečnostní systém,“ sdělil posluchač.

Ivan Gabal oponoval tím, že u nás v republice žijí tisíce lidí na sociálních dávkách a nedokážeme udělat nic ani s nimi. „V Čechách muslimy prakticky nemáme. My máme asi šedesát tisíc Rusů. Řešíte muslimy, ale neřešíte Rusy, kteří jsou prolezlí zpravodajskou službou. Ke Švédsku – Evropa se rozděluje na část, přes kterou se imigranti valí, a část, která aktivně pracuje a k nim imigranti putují. Musíme si uvědomit, že stejně tak, jako se my bavíme o přistěhovalcích, muslimech, oni se před dvaceti pěti lety bavili takto o nás. Nevzdělaní, nezapojení do západní kultury. V Německu přijali na 160 tisíc imigrantů a žádné drama se tam neděje na tak velký počet. Musíme se rozhodnout, zda budeme aktivní země, nebo je nechceme a budou se přes nás valit. Málokdo ví, že imigrantů přijde do Evropy po zemi o třicet procent více, než po vodě. Nedokážeme je zastavit ani v hraničních koridorech,“ vysvětlil svůj postoj Gabal. Podle něj je třeba dodat, že bez imigrace se demograficky neobejmeme. Znovu zdůraznil, že v České republice se jen málo odborníků věnuje Blízkému východu a islámu. Je potřeba více lidí studující tuto oblast, aby nám dokázali pomoci.

Dalšího z posluchačů zajímalo, zda by nepomohly podobné zákony, jako mají v Kanadě nebo ve Spojených státech. Tedy rozlišovat, zda udělit azyl, trvalé bydliště nebo občanství. Ivan Gabal vysvětlil, že snaha rozlišovat, kdo opravdu prchá z válečné země, bude narůstat. „Takový postoj však znamená každého zachytit, identifikovat a rozhodnout. To je jediná schůdná možnost z vnitřní strany hranic. Ale problém je zvenčí hranic, Itálie poměrně dlouho zaspala,“ dodal Gabal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…