Řešme uprchlíky, kultura počká, zaznělo velmi naléhavě mezi Čechy

06.04.2016 18:15

Zabývat se migrací, považuje za naléhavé 93 procent Čechů, což je téměř o polovinu více než před dvěma lety. Vyplývá to z březnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Migrace se dostala v žebříčku naléhavosti na špici, a překonala tak i dosud vedoucí korupci. Stoupl také podíl lidí pokládajících za nutné řešení bezpečnosti v Česku a členství v Evropské unii.

Řešme uprchlíky, kultura počká, zaznělo velmi naléhavě mezi Čechy
Foto: Lucie Sýkorová
Popisek: Malý Syřan

Pracovníci CVVM zjišťovali u tří desítek oblastí veřejného života, zda je podle obyvatel Česka naléhavé, se jimi zabývat. Téměř ve všech oblastech od loňska klesl, nebo stagnoval podíl lidí, kteří považují jejich řešení za nutné. Pouze u otázek přistěhovalectví, členství Česka v EU a bezpečnostní situace Česka, spojených se současnou migrační krizí či teroristickými útoky ve světě, podíl stoupl. U všech tří oblastí začal prudký růst v roce 2015, kdy se přísun uprchlíků hlavně ze zemí Blízkého východu zasažených boji dostal do popředí politického a veřejného zájmu v Evropě.

Ještě v roce 2014 považovalo více než 90 procent Čechů podle CVVM za naléhavé otázky nezaměstnanosti, sociálních jistot, hospodářství, korupce, hospodářské kriminality a veřejných financí. U všech těchto oblastí až na korupci ale podíl lidí, kteří považují za nutné je řešit, klesl pod 90 procent, v případě nezaměstnanosti třeba z 96 na 86 procent. Podle CVVM k tomu pomohl konec světové hospodářské krize a politické krize v Česku. U otázky přistěhovalectví naopak od roku 2014 stoupl podíl z 66 na 93 procent. Korupce si drží stále zhruba stejný podíl, nyní 91 procent.

U bezpečnostní situace Česka považuje aktuálně řešení za nezbytné 89 procent lidí, stejně jako v otázce bezpečnosti občanů. Členstvím v EU by se měla společnost zabývat podle 64 procent Čechů. Na úplném dně tabulky se naopak ocitla kultura, kterou by velmi naléhavě řešilo jen sedm procent dotázaných.

Průzkum provádělo CVVM v období od 7. do 14. března. Zúčastnilo se ho 1079 obyvatel České republiky ve věku od 15 let.

Kolik obyvatel ČR považovalo za naléhavé, zabývat se oblastmi souvisejícími s migrační krizí a terorismem (v pct.):

  2012 2013 2014 2015 2016
přistěhovalectví 65 61 66 82 93
členství ČR v EU 62 45 48 53 64
bezpečnostní situace ČR 61 54 59 86 89

(Zdroj: CVVM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…