Respekt: Kellnerovy půjčky? Na hraně lichvy, ale na tehdejší poměry...

05.04.2021 11:42

Minulou sobotu zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner. Časopis Respekt se pokusil vrhnout trochu světla na Kellnerovo spojení s českými politiky. Padlo jméno exministra financí ve vládě Václava Klause Ivana Kočárníka, jméno samotného Klause, který Kellnerovi otevíral cestu pro podnikání v Číně a jméno dnešního prezidenta Miloše Zemana, který v Klausově snaze ještě intenzivněji pokračoval.

Respekt: Kellnerovy půjčky? Na hraně lichvy, ale na tehdejší poměry...
Foto: Reprofoto výroční zpráva PPF
Popisek: Miliardář Petr Kellner (1964-2021)

Od smrti nejbohatšího Čecha Petra Kellnera již uplynul víc než týden a přestože se říkává, že nic není staršího než včerejší zpráva z novin, Kellnerův příběh i nadále plní stránky týdeníků, magazínů i serverů. Jeden z pohledů na Petra Kellnera přinesl také Respekt, v jehož redakci se zamysleli nad tím, jak velký vliv měl Petr Kellner na českou politiku. Vliv to byl nemalý. Kellnerova PPF např. napomohla změně vztahů České republiky s Čínou. Český prezident Miloš Zeman se k Číně chová podstatně vstřícněji, než se k ní choval např. první český prezident Václav Havel.

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí

Majitel Seznamu Ivo Lukašovič a další čeští podnikatelé se shodují v tom, že Kellner uměl uvažovat i mimo zavedené škatulky a dokázal překvapit své okolí i celé Česko.

Ale Kellner dokázal i něco jiného, dokázal se dostat k informacím, které jiní lidé nemuseli mít. Třeba díky svým kontaktům na politiky, o čemž svědčí i přechod někdejšího ministra financí z vlády Václava Klause Ivana Kočárníka do služeb PPF, resp. do pozice předsedy představenstva České pojišťovny.

Kočárník svůj přechod vysvětlil následovně: „Pokládali mě za schopného ekonoma a ten jim tam chyběl,“ vysvětlil svůj tehdejší přesun exministr do instituce, kterou PPF získala od státu. Kellner Českou pojišťovnu 17 let rozvíjel a pak ji za 65 miliard prodal Italské Generali.

Na rozdíl od mnoha jiných podnikatelů rozvíjel své aktivity Kellner v Rusku, kde byla porevoluční doba ještě složitější než v Česku. Na počátku nového tisíciletí vycítil hlad Rusů po nákupech, získal tu licenci se společností Home Credit a nabízel Rusům spotřebitelské půjčky.

„Spotřebitelské půjčky byly za těchto okolností skvělá věc. Když Kellner a lidé kolem něj společnost Home Credit založili, byla to společnost na hraně lichvářství, ale je důležité si uvědomit, že v rámci tehdejšího prostředí byli oni ještě ti hodní. Tehdy byla běžná normální lichva a dohnat při vymáhání dluhů lidi k sebevraždě nebylo zase takovou výjimkou,“ poznamenal k tomu pro server A2larm.cz Vojtěch Boháč, který o Kellnerovi píše knihu.

A podobně jako pronikl do Ruska, pronikl o několik let později i do Číny. I tady začal skrze Home Credit nabízet spotřebitelské půjčky. Vše začalo v roce 2004, kdy tehdejší prezident Václav Klaus seznámil vedení PPF s čínskými komunisty. Dokonce přímo s tehdejším komunistickým prezidentem Chu Ťin-tchaem. V roce 2007 získal Home Credit povolení půjčovat peníze Číňanům přes čínské banky, v roce 2010 pak dostal povolení půjčovat Číňanům samostatně, bez čínských bank coby prostředníků. Ale zatím jen v jedné provincii. To se změnilo v roce 2013, kdy se prezidentem stal Miloš Zeman, jenž se netajil náklonností k Číně a na rozdíl od Václava Havla se nescházel s tibetským exilovým vůdcem Dalajlámou. 

Kellner se prý přitom neohlížel na zájmy Česka. To ho prý nezajímalo. Zajímal ho jen rozkvět jeho PPF. „Úspěch PPF byl pro něj jediným měřítkem všeho,“ poznamenal bývalý český velvyslanec v USA a v Rusku Petr Kolář, který v PPF rok pracoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…