Respekt: Zeman se k Trumpovi nepodívá. Vadí jim Nejedlý a vztahy s ČR nenesou silné téma

10.10.2017 6:55

Prezident Miloš Zeman již ve svém současném funkčním období nestihne návštěvu Bílého domu. Důvody, proč do Oválné pracovny česká hlava státu nemůže, přinesl týdeník Respekt.

Respekt: Zeman se k Trumpovi nepodívá. Vadí jim Nejedlý a vztahy s ČR nenesou silné téma
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pro Miloše Zemana je to určitě nemilá zpráva, neboť návštěvu Donalda Trumpa v jeho pracovně považoval za jednu ze svých priorit. Nyní je však podle všeho jasné, že se Zeman audience nedočká ani poté, co se za něj přimluvilo několik členů amerického Kongresu za Republikánskou stranu. Ti tak učinili na žádost české diplomacie. Prošlapat Zemanovi cestu do Bílého domu se pak snažily i židovské organizace či lobbistická agentura SPG.

O přijetí Zemana u Trumpa se dlouhodobě snažil také velvyslanec USA Hynek Kmoníček. Avšak marně. Zeman tak ztrácí před blížícími se prezidentskými volbami možnost prezentovat se jako politik, jenž má mezinárodní přesah, píše Respekt.  

Ten poukazuje na neformální rozhovory, z nichž je patrné, že Trump se Zemanem již nepočítá. Důvodem je mimo jiné Rusko. Americký prezident se totiž snaží ze sebe setřást podezření, že volby v jeho prospěch ovlivnila právě tato mocnost. A dává si pozor, aby se po jeho boku neobjevil někdo příliš protiputinovský, zmiňuje Respekt a vnímá to jako jeden z důvodů, proč pro Zemana zůstávají dveře do Bílého domu zavřené.

Administrativa USA totiž českého prezidenta vnímá jako protizápadního spojence Putina. Stejně tak se o něm vyjadřuje i americký tisk. A problém pak podle amerických bezpečnostních složek představuje především Zemanovo okolí, například poradce hlavy státu Martin Nejedlý. 

„Zdroje Respektu sdělily, že právě Nejedlý je v informovaných kruzích americké vlády vnímán jako člověk s nestandardní přímou vazbou na Kreml, o jehož loajalitě vůči českému státu se pochybuje,“ zmínil časopis. 

Jak však na dotaz Respektu uvedl Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta republiky, ten, kdo tvrdí, že Zemanova proruská politika je vnímána ze strany USA jako problém, se stal obětí dezinformační kampaně. 

Respekt pak závěrem uvedl, že Zemanovu přijetí u Trumpa brání i současný stav česko-amerických vztahů, které nenesou žádné silné téma. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…