Respekt burcuje: Teď se hraje o to, jestli držíme směr Václava Havla. Nebo jdeme se Zemanem

12.08.2013 9:11

Redakční komentář týdeníku Respekt se zamýšlí nad předvolební situací a pochmurně konstatuje, že tyto volby budou zápasem o podobu naší demokracie. Bude v nich prý stát proti sobě Václav Havel jako představitel cesty, kterou tato země nastoupila v roce 1989, a Miloš Zeman, představitel „nových pořádků“.

Respekt burcuje: Teď se hraje o to, jestli držíme směr Václava Havla. Nebo jdeme se Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při svém projevu před sněmovnou

Podle Respektu je zřejmé, že podporou Rusnokovy vlády získal Bohuslav Sobotka pouhý „odklad trestu“ a prodloužení svého pobytu v čele ČSSD o nějakou dobu. „Teď už ví, že musí poslouchat, protože za ním nikdo nestojí,“ myslí si Respekt. A voliči už prý vědí, že když volí ČSSD, je to totéž, jako kdyby volili KSČM či SPOZ - zkrátka volí Zemana.

Pak však Respekt uznává, že na levici v podstatě neexistuje jiné řešení. „Tak jako zatím neexistuje moderní levicová strana v západoevropském smyslu, neexistují zatím ani voliči, kteří by po ní výrazně toužili,“ píše se v komentáři.

Ale tento stav prý přináší řadu rizik, které levicové voličstvo nevidí. „Můžeme se dočkat toho, co vidíme v Maďarsku. I tady by se rozjela legislativní mašinerie, která by svým způsobem sloužila Miloši Zemanovi a lidem kolem něho,“ cituje Respekt varovná slova politologa Jiřího Pehe, jinak sociální demokracii blízkého.

„V následujících volbách se bude rozhodovat jen mezi dvěma proudy: pro Miloše Zemana a proti němu,“ rekapituluje Respekt. První možnost představuje autoritativní styl vedení země, kde o všem rozhoduje jeden muž. Druhá pak parlamentní demokracii.

Na závěr se redaktoři Respektu pochválili, že již před rokem napsali, že končí společenský konsenzus, že cesta, po které jsme se vydali v roce 1989, je správná. Čím dál víc lidí deklaruje, že je ochotno se vzdát svých svobod, pokud jim někdo zaručí sociální jistoty. V tomto duchu probíhaly prezidentské volby, a nedávno i události kolem Rusnokovy vlády. Nelze prý přehlédnout, že první, kdo začal účtovat s celým polistopadovým systémem, byli komunisté.

„V příštích volbách nepůjde o střet levice a pravice, ale o to, jestli chce česká společnost pokračovat v cestě, na jejímž počátku stál Václav Havel, nebo zda se vydá po nové s Milošem Zemanem,“ končí redakční komentář Respektu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…