Respekt podpořil Bohuslava Sobotku: Ten nejlepší premiér

21.10.2013 7:18

Letošní volby jsou přelomové. Pokud od roku 1990 byly nějaké volby, které mohou skutečně něco změnit, pak je to letos. Ukazuje se, že politické preference země se vychylují doleva, a až levice vyhraje volby, bude to pro Česko přínosné. Nejlepším adeptem na premiéra je šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, píše se v redakčním komentáři časopisu Respekt.

Respekt podpořil Bohuslava Sobotku: Ten nejlepší premiér
Foto: Daniela Černá
Popisek: Do Olomouce přijel i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Letošní volby jsou nejenom přelomové, ale budou také o něco složitější než ty předchozí. Lidé totiž podle Respektu nevolí jen strany, ale také strany uvnitř stran, pokud se podíváme na poměry v sociální demokracii, kde spolu soupeří dvě křídla - haškovci a sobotkovci. Situaci ještě více zkomplikoval prezident Miloš Zeman, který favorizuje Michala Haška a prohlásil, že premiérem učiní toho, kdo získá více preferenčních hlasů.

Tato výzva dává podle komentáře smysl nejen stoupencům levice. "Vůle Miloše Zemana k moci je totiž čím dál větším rizikem a hlava státu se z pouhé obskurní postavy rychle mění v postavu autoritářskou a nebezpečnou. Jmenuje vládu kamarádů bez ohledu na výsledky voleb, na jednání s podnikateli bere výhrůžně ministryni spravedlnosti, dopředu oznamuje, jaký kabinet neschválí..." píše Respekt, který patří do vydavatelství Economia miliardáře Zdeňka Bakaly. Ten měl v minulosti obchodní kontakty s advokátem Radkem Pokorným, který je spolužákem Bohuslava Sobotky z boskovického gymnázia a dle některých pozorovatelů a médií má u Sobotky značné slovo.

Sobotka nejlepším premiérem

Hašek se netají tím, že chce být vykonavatelem prezidentovy vůle. Naproti tomu lídr ČSSD Bohuslav Sobotka je Zemanovým oponentem více než deset let. Pokud vyhraje volby, ocitne se před životní rolí. Může být totiž prvním premiérem, který dá podíl na vládě komunistům. Podle časopisu se Sobotka jeví jako nejlepším adeptem na příštího ministerského předsedu.

Pro podobu příští vládní koalice není důležitý jen volební výsledek sociální demokracie, ale také dalších stran. Zatímco Sobotka by rád vládnul spolu se Stranou zelených nebo s lidovci, Hašek si maluje spolupráci se SPOZ.

Téměř jistý vstup do sněmovny má i hnutí ANO Andreje Babiše, protože oslovuje voliče napříč politickým spektrem. "Je však třeba jasně říct, že Andrej Babiš do vysoké politiky nepatří. Je velkým rizikem pro zdejší politický systém, a to hned z několika důvodů," píše Respekt. Kromě toho, že mu jde především o zisk, jak uvádí časopis, projevil prý také nepochopení správy věcí veřejných tím, že během svého politického tažení koupil vydavatelství MAFRA.

Ze současné volební nabídky vycházejí podle Respektu jako nejzajímavější dvě strany  - Strana zelených na levici a TOP 09 na pravici. Zelení prý nejsou zatíženi korupčními skandály a skutečně chrání menšiny. Je u nich ale vysoké riziko propadnutého hlasu.

TOP 09 je lepší varianta než ODS

Pro rovnováhu na politické scéně je důležité, aby byla ve sněmovně zastoupena i nějaká pravicová strana. A protože není jisté, že se Miroslavě Němcové podaří očistit jméno ODS, vychází Respektu jako lepší varianta TOP 09. "Jistou naději vidíme v lidech jako Jan Farský, Stanislav Polčák či Petr Gazdík," píše se v komentáři. Ve prospěch TOP 09 prý hovoří i její jasná proevropská politika.

Výsledky těchto voleb ale podle Respektu nezáleží na tom, zda vyhraje levice nebo pravice. Úspěšnost prý budeme hodnotit podle toho, jak neuspěli extremisté, kam řadí KSČM, Okamurův Úsvit přímé demokracie nebo Dělnickou stranu sociální spravedlnosti a nečitelné proudy napojené na autoritářského Zemana nebo Babišovo antipolitické ANO, a naopak jak uspěly tradiční a čitelné strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…