Respekt rozebral těžkou vyjednávací pozici ČSSD

29.10.2013 18:59

Sociální demokracie sice zvítězila ve volbách, ale nikoli tak přesvědčivě, jak všichni představitelé strany očekávali. Sestavování vlády tak nebude vůbec jednoduché, především padla varianta, která se předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi zamlouvala nejvíce - dohoda s komunisty o podpoře jednobarevné vlády ČSSD.

Respekt rozebral těžkou vyjednávací pozici ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka (uprostřed)

Rozložení sil ve sněmovně povede ke vzniku nové vládní většiny jen velmi ztuha. Příčinou je několik věcí. Zaprvé silná podpora radikálních nebo značně nejasných stran, za které časopis Respekt označuje komunisty, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury a hnutí ANO Andreje Babiše.

Druhým problémem jsou různé předvolební sliby, s kým koalici lze udělat a s kým ne. V tomto ohledu si zavařili sociální demokraté, jednání s pravicí si totiž výslovně zakázali, ale s komunisty vládu nesloží a Andrej Babiš nad vstupem do vlády váhá, ovšem jednání o složení koalice se jeho hnutí ANO rozhodně zúčastní.

Nečitelný a nevyzpytatelný partner

I tak ale budou muset sociální demokraté přistoupit na kompromisy. Časopis upozorňuje také na to, že hnutí ANO svůj program sestavovalo s ohledem na to, co průzkumy vytipovaly jako největší lákadla potenciálních voličů. Proto považuje Respekt chování budoucích poslanců ANO za značně nejisté.

"Celkově vzato tedy sociální demokraté budou jednat s velmi svéhlavým, nevyzpytatelným, nečitelným partnerem, jehož poslanecký klub bude poskládaný z individualit, které se nesešly v politice kvůli sdílení nějaké ideologie, světonázoru. Sešly se tam kvůli nutkavému pocitu Česko nějak zlepšit (to v lepším případě), nebo prostě - v horší variantě - vyšvihnout se na Babišových zádech nahoru," shrnuje časopis.

Pokud by se Babiš se Sobotkou nedohodli, je ve hře varianta vlády s pravicovými stranami ODS, TOP 09 a lidovci. Problematické je ale to, že ODS trvá na tom, že zůstane v opozici, a u TOP 09 je pravděpodobně nepřekonatelnou překážkou její místopředseda Miroslav Kalousek, z něhož si levice i Babiš udělali "démona".

Hašek je pragmatik. Mohl by sestavit vládu s pravicí

Sociální demokraté si malý volební zisk odůvodnili vnitřní nejednotností. V ČSSD se naplno projevil kontrast mezi dvěma tábory - sobotkovci a haškovci. Přitom podle Respektu právě jednotu bude teď sociální demokracie potřebovat. Hrozí prý, že poté, co se do sněmovny nedostala prezidentu Zemanovi blízká SPOZ, bude chtít hlava státu prosadit "rusnokovskou" variantu nepolitického kabinetu, případně jmenovat své favority v ČSSD.

Novou kompromisní vládu by prý nyní mohl sestavit spíše Hašek, který je větší pragmatik než Sobotka. "Hašek v čele vlády bylo řešení, jež před volbami vzbuzovalo velké obavy, nyní je však situace jiná: naprostý propad zemanovců způsobil, že Miloš Zeman ztratil na půdě Parlamentu spojence, kterým se cítil zavázán za umetení cesty na Hrad a jejichž zájmům vládu až doposud podřizoval. Naopak Hašek, stejně jako celá sociální demokracie, má teď možnost vidět, že cesta k moci už nevede přes Zemana a zemanovce, případně přes zisk podpory komunistů, ale pouze přes dohodu s Babišem nebo pravicovými stranami," uzavírá Respekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…