Restituce: Na*raný Duka řval, že „Havel se v hrobě obrací“. A ještě horší věci

25.04.2019 13:05

Předevčírem slavila katolická církev slavnost svatého Vojtěcha – biskupa, mučedníka a hlavního patrona pražské arcidiecéze. Na závěr hovořil v katedrále svatého Víta kardinál Dominik Duka. A rozohnil se nad tématem církevních restitucí. Ze schváleného komunistického návrhu zdanění se Václav Havel údajně obrací v hrobě. Jedná se prý o urážku nejvyšší instituce v zemi. A nejde prý jen o katolickou církev, ale i o židy.

Restituce: Na*raný Duka řval, že „Havel se v hrobě obrací“. A ještě horší věci
Foto: Repro katedrála.tv
Popisek: Dominik Duka káže o svatém Vojtěchovi a restitucích

„Co bych chtěl říct na závěr. Slavili jsme slavnost svatého Vojtěcha, můžeme říct jedné z nejvýznamnějších postav našich dějin. Muže, který miloval Krista, miloval tuto zem, ale miloval také její obyvatele. Za to krutě, tvrdě zaplatil. Co mě mrzí, když přijedu do Polska, přijedu do Maďarska, všude se setkávám s kvetoucí úctou k tomuto světci. Nezlobte se, vážení přátelé, vám to nevyčítám, vy jste tady, ale naše země dokud nenajde cestu k svatému Vojtěchovi, bude klopýtat, bude škobrtat,“ věštil arcibiskup pražský.

Anketa

Jste spokojeni s našimi vztahy s Čínou?

68%
hlasovalo: 10683 lidí

„Řekl jsem otci Karlovi: jsou dva černé dny v mém životě. Ne ta dnešní bohoslužba. Ten první byl červen roku 1990. Kdy prezident Havel pozval všechny předsedy výborů Parlamentu a žádal je o vyřešení, aby z 900 klášterů, mužských i ženských, schválili první stovku. Aby se mohl obnovit život církve v této zemi. Dovolte mi to říct. V duchu pravdy. Kdo nepodal ruku a nesplnil, byl Alexandr Dubček. Byla to pro mě jedna z největších a nejtvrdších ran mého života. Kdo mě utěšil? Jiří Dienstbier,“ sdílel Duka trpkou zkušenost.

„A dnes, když Parlament schválil návrh komunistické strany soudruha Filipa, Grebeníčka, Semelové a dalších, nezlobte se, nechci jet na hřbitov, protože určitě se Václav Havel obrací v hrobě! Nejde o peníze, nejde o to. Ale je to urážka nejvyšší instituce v této zemi. A ať si to přeberou, soudruzi a soudružky poslanci, ať jsou z kterékoliv partaje! My jsme se zřekli státního příspěvku. Stát, společnost jsme podpořili. A to se netýká mě, to se týká vás všech. My půjdeme tou cestou. My víme, že jsme přišli, abychom sloužili. Sloužili Bohu, církvi a vlasti. A tak jako syn vojáka a politického vězně, rukojmí Adolfa Hitlera, se svou mámou, vím, že otec jen říkal: ‚Sloužím vlasti‘. A já dodám: ‚Sloužím Bohu, sloužím církvi Ježíše Krista a sloužím této zemi, sloužím vám. Nejsou jednoduché časy. Ale svatý Vojtěch, to je onen muž, který stojí na počátku našich dějin, spolu se svatým Václavem. Jestli nenajdeme k němu vztah, tak tato země bude trpět, bude trpět lid této země a bude živořit církev a křesťanství v této zemi,“ zvyšoval Duka hlas nad údajnou nespravedlností.

„Tímto rozhodnutím byli znovu pokořeni a poníženi synové Izraele, Federace židovských obcí, všichni ti, kteří šli cestou kardinála Berana, o kterém napsal Václav Černý: ‚Když všichni politici zklamali, Beran nezklamal.‘ Važte si jeho hrobu. Proto přišel do této země. Protože věděl, že musíme svůj zápas dobojovat,“ dořekl kardinál a pozval přítomné na malé občerstvení.

Celý záznam ZDE (v čase 1:40:00)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…