Restituce v plném proudu. Církve podávají čím dál více žalob

06.05.2016 8:25

Podle informací pátečního deníku Právo výrazně narůstá počet církevních žalob souvisejících s restitucemi. Jen za první čtvrtletí tohoto roku jde o 1613 sporů. Do soudních tahanic se rozhodly vstoupit především katolické řády a vládní výbor pro církevní restituce se hodlá touto situací zabývat.

Restituce v plném proudu. Církve podávají čím dál více žalob
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

„Za první čtvrtletí 2016 musí soudy řešit už 1613 sporů. Nejvíce přibylo správních žalob na rozhodnutí Státního pozemkového úřadu (SPÚ). Jeho právníci musí řešit 571 sporů. O jednu žalobu navíc, tedy 572, vyřizuje Úřad zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Lesy ČR se soudí ve 113 případech. ... Nejčastěji se soudí katolické řády, zejména rytířský řád křížovníků s červenou hvězdou, hlavně o lukrativní pozemky v Praze a okolí,“ píše deník.

Nový plzeňský biskup Tomáš Holub k tomu dodává, že už nebudou přibývat žaloby týkající se majetku, ale nahradí je žaloby na procesní pochybení v rozhodování úřadů. Podle kabinetu úřady vyřešily většinu církevních žádostí. Lesy ČR už vydaly 110 hektarů z požadovaných 150 tisíc. SPÚ vydal 35 tisíc hektarů půdy, 8 tisíc vydat odmítl a řízení o 29 tisících hektarech zastavil.

Sluší se připomenout, že vedle faktického vrácení majetku dostanou církve finanční náhradu za to, co už vrátit nelze. Vyrovnání se má vyplácet po dobu 30 let i s úroky. V loňském roce církve získaly asi 2 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…