Restituce zvýší výdaje státu o půl miliardy, ukazuje návrh ministerstva

14.08.2013 21:40

Církevní restituce zvýší výdaje Státního pozemkového úřadu o půl miliardy korun. Ukázal to návrh Ministerstva financí na úpravu rozpočtu na rok 2013. Další změnou je, že na důchody Ministerstvo práce a sociálních věcí vydá o 1,6 miliardy méně.

Restituce zvýší výdaje státu o půl miliardy, ukazuje návrh ministerstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Při sestavování státního rozpočtu na rok 2013 se vycházelo z tehdy aktuálních dat a prognóz. V průběhu času se však ukázalo, že v některých oblastech šel vývoj jiným směrem, než se původně očekávalo," stojí v předkládací zprávě Ministerstva financí.

K úpravám rozpočtu na příští rok tak dojde jak na straně příjmů, tak i výdajů. Schodek ale zůstává na sto miliardách korun, stojí v návrhu, který má k dispozici server Týden.cz.

Jedna z největších změn se týká Ministerstva práce a sociálních věcí. To dostane na dávky důchodového pojištění o 1,6 miliardy korun méně. Resort financí to vysvětluje "skutečným čerpáním letošního roku". I přesto ale peníze na důchody budou stačit, tvrdí Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministerstvo životního prostředí dostane o 1,1 miliardy korun méně, důvodem jsou nižší příjmy z prodeje emisních povolenek. Český telekomunikační úřad pak přijde o sedm miliard korun, neboť bylo zrušeno výběrové řízení na volné rádiové kmitočty pro dalšího mobilního operátora.

"Toto rozhodnutí ČTÚ způsobilo nenaplnění položky ‚Celkové příjmy' rozpočtu kapitoly 328 - Český telekomunikační úřad na rok 2013, rozpočtované ve výši  7 930 650 000 korun o 7 mld. korun," komentuje to Ministerstvo financí.

Ministerstvo zemědělství si naopak „polepší“, Státní pozemkový úřad dostane do rozpočtu půl miliardy korun navíc. Důvodem jsou mimo jiné i církevní restituce. Tento úřad by totiž měl přijímat žádosti církví o vydání pozemků a zabezpečit jejich převod.

Změny pak nastanou i v kapitole státního dluhu. Nedaňové příjmy se zvednou o tři miliardy, výdaje na obsluhu klesnou o 3,5 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…