Reuters píše o rychlém vítězství Číny nad americkým prezidentem. Očekává další diplomatické bitvy

11.02.2017 13:30

Čína dosáhla rychlého vítězství nad Trumpem, píše agentura Reuters. Naráží na skutečnost, že 45. prezident USA ujistil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, že bude respektovat politiku jedné Číny. Ještě v prosinci naznačoval něco jiného, když udržoval kontakt s politiky Tchaj-wanu. Si Ťin-pching tedy dosáhl relativně rychlého vítězství. Reuters ovšem dodává, že spolu USA a Čína svedou ještě mnoho podobných diplomatických bitev. „Válka“ rozhodně vyhrána není.

Reuters píše o rychlém vítězství Číny nad americkým prezidentem. Očekává další diplomatické bitvy
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Čína

Donald Trump ujistil svůj čínský protějšek, že bude respektovat politiku jednotné Číny. „Čína se chovala pragmaticky a trpělivě. Vynaložili jsme velké úsilí k narovnání vzájemných vztahů a vyplatilo se to,“ řekl Jia Qingguo, děkan Fakulty mezinárodních studií na Pekingské univerzitě. Nápravě vztahů napomohly rozhovory bývalého čínského velvyslance v USA Janga Ťie-čche a současného Trumpova poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna.

Zdroj z okolí čínské vlády agentuře Reuters prozradil, že kabinet nebral prosincové výroky Donalda Trumpa jako hrozbu, protože šlo o výroky soukromé osoby, ještě nebyl prezidentem. Kdyby Trump stejně hovořil i po 20. lednu, bylo by to prý něco jiného. Pak by Čína přijala adekvátní opatření.

Celý článek v angličtině najdete zde

Pro Peking to sice je vítězství, ale jen velmi malé. Mezi oběma zeměmi zůstává mnoho třecích ploch. Ať už jde o hrozící obchodní válku mezi oběma velmocemi, odlišný pohled na řešení situace v Jihočínském moři nebo na vztah k Severní Koreji. To jsou body, které budou na mezinárodní scéně vyvolávat další napětí.

Po samotný Tchaj-wan se toho také mnoho nemění. Také předchozí prezidenti USA respektovali politiku jednotné Číny a přesto ostrov podporovali, např. dodávkami zbraní. Teprve čas ukáže, co všechno se mezi Spojenými státy a komunistickou Čínou ještě odehraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…