Řev, výhrůžky, fyzické napadení. Šokovaný Ransdorf napsal, co zažil s poslanci Ukrajiny

09.07.2015 16:16

Minské dohody se neplní proto, že si z nich ukrajinský prezident Petro Porošenko vybírá pouze části, které mu vyhovují. Tvrdí to europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) v článku, v němž popisuje své zážitky z diskuse o Ukrajině, která proběhla na půdě Evropského parlamentu v poslední době dvakrát. Některé zážitky jsou opravdu šokující.

Řev, výhrůžky, fyzické napadení. Šokovaný Ransdorf napsal, co zažil s poslanci Ukrajiny
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Ransdorf píše, že Porošenko poskytl rozhovor pro významný italský deník Corriere della Sera. Z 15 bodů minských dohod zmínil jen čtyři, hlavně odsun těžké techniky a výměnu zajatců. „O ústavních reformách ani slovo, ani slovo o zvláštním statutu obou oblastí, ani slovo o uspořádání voleb. Nic o právním státu, nic o zárukách zákonnosti,“ posteskl si Ransdorf.

Připustil, že díky minským dohodám sice ukrajinská armáda nikoho neodstřeluje, ale dělají to za ni dobrovolnické prapory, které dokonce ostřelují i koridory, v nichž probíhá výměna zajatců.

Europoslanec si všímá výroku Jennifer Psakiové, která jménem americké vlády prohlásila, že za neplnění minských dohod nebude Ukrajina trestána. „Nabízí se srovnání s rokem 1992, kdy se evropské diplomacii podařilo v Bosně přimět Srby, Chorvaty a Muslimy k podpisu dohody, která by zabránila válce. Američané donutili Aliju Izetbegoviče, aby svůj podpis odvolal,“ napsal Ransdorf.

Žádný soud se neptá na fakta

Ve zmíněné diskusi o Ukrajině na půdě europarlamentu pak prý advokát Evhen Ševčuk z Oděsy uvedl řadu příkladů nezákonností. „Lidé, obvinění ze zločinů proti státní bezpečnosti, mají odsouzení jisté. Žádný soud se neptá na fakta, neprověří obžalobu, protože se neodváží dostat se do konfliktu s SBU,“ tvrdí komunistický europoslanec.

Podle něj i další účastníci akce potvrdili, že případy bití a mučení jsou běžné a že neexistuje ochrana práv obviněných. Fyzickým i morálním nátlakem jsou nuceni k podpisu přiznání.

Ransdorf pak popsal některé své zážitky z kulatého stolu o Ukrajině, který uspořádal v Bruselu letos v červnu. Ukrajinský velvyslanec Konstantin Jelisejev k jednání přizval tři koaliční poslance ukrajinského parlamentu. „Ti názorně předvedli, jak to chodí ve Verchovné radě. Fakt, že Jelisejev k nim stále chodil a programoval je, jak mají vystupovat, nestojí za komentář,“ podotkl Ransdorf.

Ukrajinský poslanec opakovaně skákal účastníkům diskuse do řeči

Naprosto neakceptovatelné prý byly manýry poslance ze strany Svoboda Oleha Ťahnyboka. „Ač host Evropského parlamentu, opakovaně skákal účastníkům do řeči, napadl mne, že organizuji protiukrajinské provokace, a vyhrožoval mi, že se postará, abych byl prohlášen za nežádoucí osobu a dostal zákaz vstupu na ukrajinské území,“ uvedl Ransdorf.

Pozadu nezůstala poslankyně ze strany blok Petra Porošenka. Protože Perlynov pochází z Makajevky, obvinila ho, že je separatista a terorista, a vyjádřila se, že Perlynov nemá o lidských a občanských právech vůbec mluvit. Pustila se i do poslance Vilula z Opozičního bloku, který si dovolil zmínit, že je třeba využít některých nových zákonů k obnově ekonomiky. Tuto myšlenku podpořil i Evhen Udod, předseda oblastní rady Dněpropetrovské oblasti.

Vrcholem nekulturnosti bylo fyzické napadení

Jak Vilula, tak Udod schytali nevybíravou kritiku i od poslance strany Julije Tymošenkové Baťkivščina, který na ně dokonce dělal vulgární posunky. Vrcholem nekulturnosti bylo podle Ransdorfa fyzické napadení Perlyna poslancem strany Svoboda. „Připadal jsem si jako na tržišti a hluboce se styděl. Opakovaně jsem musel zjednávat pořádek,“ podotkl Ransdorf.

Poukázal na to, že podle ukrajinského premiéra Jaceňuka může Ukrajina už v červenci zbankrotovat, protože není schopna obsluhovat svůj státní dluh. V této souvislosti vyznívá absurdně iniciativa na přejmenování ulic, náměstí a celých měst. „Třeba Dněpropetrovsk se má jmenovat Dnipro (= Dněpr), protože město nemůže nést jméno ruského cara Petra Velikého,“ uvedl Ransdorf.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…