Revoluce v Rakousku se odkládá, píše Vojtěch Varyš

24.05.2016 6:38

Rakouská revoluce se odkládá, komentuje v dnešním vydání MF Dnes výsledky rakouských prezidentských voleb komentátor Vojtěch Varyš.

Revoluce v Rakousku se odkládá, píše Vojtěch Varyš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plakát volební kampaně Van der Bellena doupravený lidovou tvořivostí

Jak Varyš uvádí, rakouský kancléř a šéf sociální demokracie Christian Kern si může oddechnout. „Vládnout spolu s věrnými lidovci budou moci až do řádných voleb na podzim 2018,“ píše. Novým prezidentem Rakouska je totiž nakonec 72letý Alexander Van der Bellen, jenž je mimo jiné Kernovým bývalým spolustraníkem.

„Van der Bellen těsně porazil kandidáta strany Svobodných (FPÖ) Norbeta Hofera. Právě účastí těchto dvou mužů ve druhém kole byly tyto volby unikátní. Až dosud se totiž nestalo, že by prezidentem nebyl zvolen představitel jedné ze dvou dominantních rakouských stran, sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP). Ostatně proto se mezi prvním a druhým kolem poroučel kancléř a šéf SPÖ Werner Faymann a nahradil ho právě Kern,“ konstatuje Varyš.

Zelení jsou podle něj součástí nejtvrdšího mainstreamu. Jak dodává, v Rakousku jsou Zelení mnohem více napravo, než je zvykem v Německu či ve Skandinávii. 

„Ať tak, či tak, Van der Bellen je vůbec první evropskou hlavou státu pocházející z kdysi radikálního hnutí Zelených. Zrovna tak platí, že bez pár desetin procenta polovina hlasů byla odevzdána pro kandidáta FPÖ. To neumožňuje tuto stranu nadále nálepkovat coby fašistickou či krajně pravicovou a musí se s ní – znovu – vážně počítat. Kandidát Svobodných Hofer vyzýval k předčasným volbám, v nichž by – dle průzkumů – Svobodní vyhráli,“ dodává Varyš. K tomu však nyní nedojde, Van der Bellen se naopak bude snažit udržet velkou koalici u moci co nejdéle, poznamenal závěrem komentátor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…