Revoluce zažehnána? Německo: Merkelová sílí, Macron ale nebude rád. Ani Piráti

24.06.2020 14:13

Podpora Angely Merkelové mezi Němci opět roste. Před koronavirem se zdálo, že její politická hvězda pomalu zapadá, ale čínský virus, který zachvátil takřka celý svět, situaci změnil. Zeleným se sen o jejich vlastním kancléři vzdaluje.

Revoluce zažehnána? Německo: Merkelová sílí, Macron ale nebude rád. Ani Piráti
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Projev kancléřky Angely Merkelové k opatřením proti šíření koronaviru, 18. března 2020

Před pandemií koronaviru se zdálo, že je německá kancléřka poněkud unavená, a především že jsou volič už poněkud unaveni z ní. Nejmocnější dáma evropské politické scény je přece jen německou kancléřkou už od roku 2005. 

Anketa

Je Jaromír Soukup dobrý moderátor? (Ptáme se od 24.6.2020)

3%
24%
hlasovalo: 12590 lidí

Podpora CDU/CSU Angely Merkelové před pandemií koronaviru stagnovala, zatímco Zelení se svým plánem na zezelenání evropské ekonomiky v rámci boje s globálním oteplováním byli na vzestupu. Agentura Bloomberg v této souvislosti připomněla, že se dokonce spekulovalo, zda Zelení poprvé v historii po volbách v roce 2021 obsadí post kancléře.

O kontakty s německými Zelenými stál i francouzský prezident Emmanuel Macron, který podle serveru Die Welt hledá na německé politické scéně podporu pro svůj plán odpoutat EU od vojenské pomoci USA. Na tradiční bezpečnostní konferenci v Mnichově se Macron chtěl setkat s oběma předsedy německých Zelených Robertem Habeckem a Annalenou Baerbockovou. K rozhovoru nakonec skutečně došlo.

Pandemie koronaviru však změnila situaci. Podle agentury Bloomberg německé průzkumy veřejného mínění ukazují, že Němci se v časech krize vracejí ke svým jistotám. Jednou z těchto jistot je pro ně i Angela Merkelová. Její podpora opět roste, zatímco Zeleným se sen o kancléřském křesle vzdaluje. To není dobrá zpráva ani pro české Piráty, kteří na evropské půdě se Zelenými spolupracují.

Stále platí, že Zelení ve volbách 2021 budou moci potenciálně vstoupit do koalice s CDU/CSU Merkelové a utvořit většinovou vládu, ale budou v této vládě menším partnerem, který neprosadí zdaleka všechny své plány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…