Revoluční tribunál, Babišův hnojomet. Jednání poslanců o Šlachtovi ani nezačalo, ale stejně bylo veselo

23.06.2016 18:46

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta měl v plánu dnes předstoupit před bezpečnostní výbor sněmovny. Ten však skončil u toho, že rozhodoval o tom, zda mu to vůbec dovolí a jestli bude jeho vystoupení veřejné. Pak poslanci neschválili program schůze a zase se rozešli.

Revoluční tribunál, Babišův hnojomet. Jednání poslanců o Šlachtovi ani nezačalo, ale stejně bylo veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Ve čtvrtek ve čtyři hodiny odpoledne se sešli poslanci bezpečnostního výboru sněmovny s cílem projednat současnou reformu policie, kvůli níž údajně odchází šéf ÚOOZ plukovník Robert Šlachta.

Ještě před samotným začátkem schůze vyzval prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci policisty, aby kvůli reformě neodcházeli ze svých útvarů, protože právě kvůli personálním změnám by mohlo dojít k ovlivnění vyšetřovaných kauz. Myslí si také, že by se problémem měla zabývat spíše vyšetřovací komise než bezpečnostní výbor.

Bezpečnostní výbor svolal jeho místopředseda Bronislav Schwarz na žádost policistů z ÚOOZ, kteří chtějí poslancům dokázat „propojení policie na lidi z kriminálního prostředí“. O slovo před výborem požádali Robert Šlachta a vedoucí ostravské expozitury Jiří Komárek, který údajně zaznamenal pokusy ze strany GIBS o průnik do spisů.

Jejich možné vystoupení se tak stává jediným bodem diskuse výboru. Na úvod diskuse zkritizoval její program poslanec TOP 09 Daniel Korte, kterému se nelíbilo, že byl výbor svolán „za zády předsedy“. Ptal se také, zda jej budou svolávat vždy, „když o to požádá každý ze čtyřiceti tisíc policistů“. Pro program odmítl hlasovat a souhlasil s Milošem Zemanem na zřízení vyšetřovací komise.

Celý text zde.

Následovala výměna názorů mezi jednotlivými poslanci. Jana Černochová z ODS chtěla vědět, proč s nimi v místnosti nejsou policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec a proč Komárek nesdělil svoje podezření GIBS.

Ivan Gabal uvedl, že je pro, aby bylo jednání okamžitě uzavřeno pro veřejnost a policisté dostali slovo. Ti však zatím nejsou zbaveni mlčenlivosti. Zmínil také, že pokud dojde k ustanovení vyšetřovací komise, měla by se reorganizace pozastavit do doby, než vyšetřování skončí.

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková zdůraznila, že úkolem výboru je situaci uklidnit. „Tady vidím, že dochází k naprostému opaku,“ prohlásila a snažila se zjistit, jestli má vůbec výbor právo na to, „vyslechnout utajované či důvěrné informace“.

Poslanec ČSSD Richard Dolejš považoval svolání výboru za nestandardní. „Je nešťastné, že se celá věc politizuje,“ prohlásil. „Tento výbor není revoluční tribunál.“ Zároveň se také vyjádřil pro vznik vyšetřovací komise. Posléze dodal, že nechce z výboru udělat „hnojomet“ ministra financí Andreje Babiše.

Ministr vnitra Chovanec přitom již před samotným jednáním uvedl, že je připraven zbavit Šlachtu, Komárka i Tuhého mlčenlivosti, aby mohli před výborem promluvit. Vyjádřil také domněnku, že cílem celé kauzy je připravit o místo policejního prezidenta i jeho samého.

Se svoláním výboru měl problém především jeho předseda Roman Váňa, který se v době jeho svolání Bronislavem Schwarzem nacházel v Makedonii, odkud se musel vrátit do České republiky.

Pak již došlo na hlasování, ve kterém poslanci neschválili program schůze výboru, která tak skončila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…