Rex Tillerson kašle na schůzku NATO, jede radši do Ruska. A ti, co křičeli na Zemana za přijetí Si Ťin-pchinga, se budou divit, až zjistí...

21.03.2017 10:22

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson podle informací agentury Reuters hodlá vynechat blížící se summit NATO a raději zůstane doma, aby mohl společně s prezidentem Donaldem Trumpem přivítat čínského prezidenta. Jen o několik dní později potom zavítá do Ruska.

Rex Tillerson kašle na schůzku NATO, jede radši do Ruska. A ti, co křičeli na Zemana za přijetí Si Ťin-pchinga, se budou divit, až zjistí...
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Tillerson jako by chtěl dát za pravdu svým odpůrcům, kteří poukazovali na jeho až příliš vřelé vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Po oznámení o jmenování bývalého šéfa ropné společnosti Exxon Mobil do čela americké diplomacie se v médiích objevilo mnoho zajímavých informací. Tillerson dělal v Rusku velký byznys a před lety mimo jiné převzal z rukou Putina jedno z nejvyšších vyznamenání. Mimo jiné se také jasně postavil proti sankcím.

Nyní vychází najevo, že Tillerson na své spíš „východní“ orientaci nehodlá nic měnit ani po nástupu do čela amerického ministerstva zahraničí. Jak uvádí Reuters, Tillerson plánuje vynechat své první setkání s ministry zahraničí členských států NATO, které proběhne v Bruselu 5. až 6. dubna. Místo toho dá přednost přivítání čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga, který do Spojených států přijede na dvoudenní návštěvu 6. dubna.

Anketa

Je chyba, že Zeman nejde na pohřeb kardinála Vlka?

hlasovalo: 10654 lidí

Celý text v angličtině je ZDE.

Hlavě čínské velmoci se dostane přivítání se vším všudy a Trump plánuje svůj čínský protějšek vzít mimo jiné do svého luxusního letoviska Mar-a-Lago na Floridě. Čínský prezident tedy zažije další opulentní přivítání poté, co ho loni Miloš Zeman ubytoval na zámku v Lánech.

Agentuře Reuters se však Tillersonovy plány vůbec nezamlouvají. „Vynechání zasedání NATO a následná návštěva Moskvy by mohla u spojenců vzbuzovat dojem, že Trump dává na první místo vyjednávání s velmocemi, ale národy závislé na ochraně Washingtonu nechává stranou,“ cituje Reuters „nejmenovaného představitele“.

Přitom mluvčí ministra zahraničí jasně uvedl, že Tillerson se setká se svými evropskými protějšky už zítra v Chorvatsku, kde se bude řešit společný postup proti Islámskému státu. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg navíc včera přijel do Washingtonu na třídenní návštěvu, v rámci které se mimo jiné setká s ministrem obrany Jamesem Mattisem a rovněž budou probírat společný postup západních spojenců proti Islámskému státu.

Postup Tillersona se stal očekávaným terčem kritiky ze strany demokratů. Eliot Engel považuje úmysl ministra zahraničí vynechat summit NATO za „vážnou chybu“. „Trumpova administrativa se dopouští vážné chyby, která otřásá důvěryhodností USA mezi spojenci a opět přiživuje obavy z přílišné náklonnosti Turmpa a jeho týmu k Rusku. Nemůžu pochopit, proč se vydáváme tímto směrem a místo tradičních západních spojenců upevňujeme vazby na Kreml,“ napsal Engel.

Luxusní floridský resort Mar-a-Lago, vlastněný Donaldem J. Trumpem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …