Rezignovala šéfka organizace, která se snaží začlenit pachatele trestných činů zpět do společnosti

09.11.2015 13:09

Šéfka Probační a mediační služby (PMS) Jitka Čádová k dnešnímu dni rezignovala. Informoval o tom tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti, pod které PMS spadá. Čádová stála v čele organizační složky státu od loňského června. PMS pracuje s pachateli trestných činů a snaží se je začlenit zpět do společnosti, mimo jiné je také zadavatelem tendru na elektronické náramky pro vězně.

Rezignovala šéfka organizace, která se snaží začlenit pachatele trestných činů zpět do společnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věznice, ilustrační foto

Podle ministerstva zdůvodnila Čádová svůj odchod jinou pracovní nabídkou. „Výběrové řízení na nového ředitele Probační a mediační služby vypíše Ministerstvo spravedlnosti v nejbližších dnech. Do doby jmenování nového ředitele či ředitelky je řízením pověřena Andrea Matoušková,“ sdělil úřad. Matoušková je dlouholetou zaměstnankyní PMS, kde v současnosti vede oddělení koncepcí, analýz a metodik.

Čádová vystřídala ve funkci ředitelky PMS Pavla Šterna, který se stal náměstkem tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. V PMS předtím pracovala od roku 2001, nejprve jako řadová probační úřednice, později se stala vedoucí chomutovského probačního střediska. Od roku 2010 působila jako zástupkyně ekonomického ředitele služby. Při nástupu do čela organizace označila za své priority snížení recidivy pachatelů trestných činů a komplexní pomoc jejich obětem. Chtěla také zvýšit počet zaměstnanců instituce.

Organizace vede pachatele k řádnému životu

PMS usiluje o řešení konfliktů spojených s trestnou činností a zároveň zajišťuje provádění alternativních trestů, tedy například domácího vězení. K jejím hlavním cílům patří začlenění pachatele trestného činu do společnosti tak, aby vedl řádný život a neporušoval zákony. Probace spočívá ve vykonávání dohledu nad obviněným či v kontrole výkonu soudně uložených trestů, které nejsou spojené s odnětím svobody. Probační úředníci také sledují chování odsouzeného ve zkušební době podmíněného propuštění z vězení.

Dlouho odkládanou zakázku na elektronický monitoring pro domácí vězně vypsala PMS počátkem srpna, přičemž z údajů ve Věstníku veřejných zakázek nevyplývala předpokládaná cena ani množství objednávaných kusů zařízení. Ministerstvo spravedlnosti následně uvedlo, že aktuální výběrové řízení se týká nákupu 250 náramků. Náklady na projekt prý nezveřejňuje proto, aby si potenciální dodavatelé nemohli dovodit nabídkovou cenu.

Zájemci měli původně podávat nabídky do počátku října, lhůta se nakonec prodloužila do prosince. Podle ministerstva si zájemci zaslali mnoho žádostí o dodatečné informace, takže zadávací podmínky tendru bylo nutné upřesnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…