Rezignovali jste na lidská práva, pustil se místopředseda ODS do Zaorálka

02.05.2014 22:54

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přijal při své návštěvě Pekingu prohlášení, že Tibet je nedělitelnou součástí Číny a Česko nepodporuje jeho samostatnost. Při debatě s místopředsedou ODS Martinem Kupkou v pořadu Události, komentáře na ČT24 uvedl, že si za svým prohlášením stojí. Podobně si podle něho počínala třeba Francie či Německo.

Rezignovali jste na lidská práva, pustil se místopředseda ODS do Zaorálka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zároveň odmítl, že takové prohlášení vzniklo ve snaze zlepšit česko-čínské obchody. „Já nejsem žádný kšeftař nebo handlíř. Obchod je jen malý důvod, šlo nám hlavně o rozvoj kultury a mezinárodních vztahů,“ prohlásil ministr.

Zaorálek prý po letech mlčení usiloval o zahájení dialogu mezi oběma zeměmi, a to se podle jeho názoru povedlo. Bez prohlášení o Tibetu by to ale nebylo možné, neboť, jak prozradil, každá země musí takové prohlášení přijmout, a až poté je Čína ochotná se s ní bavit. Připomněl také, že ho v předchozích letech přijala i Francie či Velká Británie.

Kupka: Bylo to nesmyslné poklonkování

S tím ale nesouhlasí místopředseda ODS Martin Kupka, který takový přístup označil jako nemístné poklonkování. Je přesvědčený, že sílu partnera v mezinárodním jednání ovlivňuje to, jak silný postoj sám zaujme. A Česká republika má podle něj mnoho důvodů, proč být na sebe pyšná, ať už oproštěním se od komunistické totality či dodržováním lidských práv. „Teď se mi zdá, že jsme na tento postoj rezignovali. A to se mi nelíbí,“ řekl na adresu Zaorálka.

Ten se však bránil tím, že se mu povedlo otevřít debatu o lidských právech v Číně, čímž se Česká republika dostala dále než kterákoliv jiná země. „A čeho jste konkrétně dosáhli?“ nevěřícně se zeptal Kupka. „Zatímco s vámi se Číňané vůbec nebavili, nám se podařilo otevřít s nimi dialog,“ nedal se ministr. Kupka ale namítl, že to není žádný důkaz o tom, že takové prohlášení bylo něčemu užitečné.

„Pouze jsme řekli, že nebudeme hlásat nezávislost Tibetu a že neexistuje jiná čínská vláda než ta oficiální. Toť vše,“ dodal Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…