Režisér Jákl chystá historický film. Chce apelovat na hrdost Čechů k vlastnímu národu

03.07.2016 20:52

Hostem Daniely Drtinové na serveru DVTV.cz byl producent a režisér Petr Jákl. Hovořil především o Janu Žižkovi, o němž se rozhodl natočit svůj nový film.

Režisér Jákl chystá historický film. Chce apelovat na hrdost Čechů k vlastnímu národu
Foto: trocnov.cz
Popisek: Památník Jana Žižky v Trocnově

„Někdo jako Jan Žižka tu chybí. A nejenom u nás, lidé jako on chybí v plno zemích. Historicky to byla naše velká postava. Někdo, kdo jde za svým cílem, chybí. Já mám rád lidi, kteří jdou za svým. A jsou schopni, díky své vizi, jít za ní,“ sdělil Jákl k nově natáčenému filmu o Janu Žižkovi.

„Zajímá mě, jak se někdo stane takovým vojevůdcem, jako byl Jan Žižka. A on je vedle Čingischána či Alexandra Velikého jedním ze sedmi vojevůdců, kteří nebyli nikdy poraženi. A mě zajímalo, jak se dostal k tomu, bojovat a využívat ty taktiky. Vždyť on se stal vojevůdcem až v šedesáti letech,“ podotkl. „Film je o tom, jak se vytvářel jeho charakter,“ dodal. Vozová hradba, kterou Žižka používal, jsou například podle Jákla první tanky.

Původní text ZDE.

Bojovníkem se člověk nenarodí, tím se musí stát, myslí si Jákl. „Žižka měl v životě mnoho situací, které musel řešit. A vzhledem k tomu, že to byl inteligentní člověk, na tu dobu velmi inteligentní a uměl vést lidi, byl člověkem, který si něco zažil a následně to dokázal zužitkovat v husitských válkách,“ dodal.

Následovala řeč o brutalitě, o které se v souvislosti s Žižkou rovněž mluví. „Každá doba Žižku využívá jiným způsobem. Za mnohá staletí se Žižka jak glorifikoval, tak se i říkalo, že bylo vše špatně. Já se chci co nejvíc přiblížit tomu, co skutečně bylo. Chci jej ukázat jako žoldáka, bojovníka, lapku, ale zároveň jako člověka, který má svoje pravidla a těmi se řídí. Chci sledovat jeho cestu co nejniterněji,“ zmiňuje své cíle Jákl.

Závěrem pak prohlásil, že určité podobenství své osoby s Janem Žižkou cítí. „Ale bohužel nikomu nelze už rozmlátit hlavu palcátem," uvedl se smíchem Jákl, který chce filmem upozornit Čechy na hrdost k vlastnímu národu. Sám se nazývá člověkem, který svůj národ miluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…