Řezničina. Dnes večer se prý chystá likvidace hejtmana ANO. Neposlouchá...

05.02.2017 10:10

EXKLUZIVNĚ Čas od času se stačí projít Poslaneckou sněmovnou. To před několika dny učinily také ParlamentníListy.cz a výsledky byly nad očekávání přínosné. Po rozhovoru s jedním z poslanců hnutí ANO jsme zjistili, že se už několik dnů údajně rýsuje plán na odstranění absolutního vítěze voleb v Olomouckém kraji, tamního lídra a hejtmana Oto Košty.

Řezničina. Dnes večer se prý chystá likvidace hejtmana ANO. Neposlouchá...
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ano)

„Za hejtmana měl být vybrán kolega – poslanec Okleštěk,“ sdělil naší redakci nejmenovaný člen dolní komory Parlamentu. Těchto pár slov následně rozvedl, tudíž jsme schopní vytvořit poměrně celistvý příběh zákulisního jednání o osudu jednoho z krajů a jeho čelného představitele. 
 
Již před krajskými volbami podle dvou našich zdrojů byla dohoda, za kterou má stát předseda poslanců ANO Faltýnek, ODS a ČSSD. To rozhodnutí bylo vcelku jednoduché: hejtmanem Olomouckého kraje musí být sociální demokrat proto, aby šlo vše tak, jak fungovalo dříve. Aktéři se ovšem přepočítali a sociální demokracie si připsala jen 13 procent. Vítězem s téměř čtyřiadvaceti procenty bylo hnutí ANO a lékař Oto Košta. Ten navíc získal 2751 preferenčních hlasů a v tomto ohledu se stal jasným přemožitelem zbylých jmen na kandidátkách. 
 
Neuplynulo ani pár týdnů od jeho zvolení do funkce hejtmana, kdy se kolo osudu roztočilo. „Pane redaktore, pan Okleštěk sám řekl, že hejtmanem bude on, že tohle je dohoda Faltýnka, asi Rozbořila (bývalý hejtman kraje za ČSSD, pozn. red.), dalších členů sociální demokracie, možná i ODS, to si už musíte zjistit. Že se prý doktor Košta nechce podílet na tom, co chtějí oni, jaké chtějí zakázky a firmy. Neboli: prostě nechce poslouchat. Ale že o tom pan kolega Okleštěk hovoří, to říci mohu. Osobně pana Koštu neznám, takže to se obraťte na něj,“ dodal. 
 
„Zmiňované téma není na pořadu dne,“ napsal v sobotu v podvečer naší redakci Ladislav Okleštěk, poslanec a předseda krajské organizace Olomoucký kraj. „Překvapuje mě fantazie autora uvedeného názoru. Zřejmě jde o vliv článků v této souvislosti uváděných. Nic z toho se nezakládá na pravdě,“ podotýká ještě k výše uvedenému poslanec ANO. 
 
 
ParlamentníListy.cz to v sobotu zkusily, ale příliš neuspěly. „Nebudu se vyjadřovat jinak, než jak jsem již řekl: toto není na pořadu dne,“ sdělil naší redakci hejtman, jehož dny jsou prý sečteny. Co je ovšem zajímavé? Proč by vlastně mělo k jeho odvolání, poměrně náhlému a nečekanému, dojít? Na to nám pro změnu odpověděl místní zastupitel. Ten se z obavy před „jistými lidmi z Prostějova“ nechtěl pod svá slova podepsat. 
 

Anketa

Jste zkorumpovaná pakáž, odbyl Andrej Babiš redaktorku pořadu Reportéři ČT. Vadí vám to?

10%
90%
hlasovalo: 9175 lidí
„Podívejte se, Faltýnek nesl velice nelibě, že doktor Košta bude hejtmanem, protože dohoda byla jiná, stačí se podívat, jak probíhalo povolební vyjednávání, už tam bylo patrné, že s ním nepočítají. Potom, co vyhrálo ANO, padla ihned volba na Oklešťka, který prý nemá problém s ničím, co Faltýnek bude chtít, to jsou, prosím, běžně užívaná slova tady na kraji,“ uvedl. A co ony důvody k odvolání? „Najdou se zástupné důvody a údajné napojení na někdejší vedení ČSSD, které má pan hejtman Košta vést, to jsem alespoň slyšel,“ přiblížil dění v tomto regionu náš zdroj. ParlamentníListy.cz oslovily vesměs všechny členy olomouckého zastupitelstva, na jejich reakce ale stále čekáme. 
 
Podobně ParlamentníListy.cz oslovily i předsedkyni Asociace krajů Janu Vildumetzovou (ANO), která je zároveň hejtmanka Karlovarského kraje. Ta na SMS nereagovala ani v pátek, ale ani v sobotu. Je tak s podivem, na jaké bázi údajné odvolání probíhá. Je totiž víc než jisté, že Košta ani Okleštěk, jeho případný nástupce, doposud společně o osudu kraje nejednali ani s předsedou hnutí ANO Babišem
 
Další kroky by mohly probíhat za zavřenými dveřmi v neděli, kdy se má v Olomouci uskutečnit setkání zástupců ANO. Jak nám jeden z nich řekl, možný pokyn pro hlasování v zákulisí zněl jasně: přijmout usnesení o odvolání hejtmana. Jak jsme ovšem uvedli výše, poslanec Okleštěk tuto variantu odmítá. 
 
Současné vedení kraje tvoří trojkoalice ANO, ČSSD a ODS. Hejtmanem je Oto Košta, 1. náměstkem pak Jiří Zemánek (ČSSD), druhým náměstkem Jan Zahradníček a třetím zástupcem v pořadí Dalibor Horák z ODS. 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…