Řidič Smetana dostal podmínku. Podle žalobce je to málo

26.10.2012 16:12

Bývalého řidiče olomoucké MHD Romana Smetanu, který byl odsouzen za pomalování předvolebních plakátů politiků, potrestal olomoucký soud za vyhýbání se vězení podmíněným trestem. Uložil mu jej trestním příkazem bez nařízení hlavního líčení. Smetana se ale soudu asi nevyhne. Žalobce totiž s rozhodnutím soudu nesouhlasí. Uložený trest považuje za mírný.

Řidič Smetana dostal podmínku. Podle žalobce je to málo
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

"Obdrželi jsme trestní příkaz, kdy byl panu Smetanovi uložen podmíněný trest odnětí svobody. My s tím ale nebudeme souhlasit, dnes si podáváme odpor a věc půjde s největší pravděpodobností do hlavního líčení. Trest považujeme za mírný," řekl dnes ČTK státní zástupce olomouckého státního zastupitelství Jaroslav Kouřil. Žalobce odmítl sdělit, zda bude požadovat přísnější podmíněný trest nebo zda bude žádat trest nepodmíněný. "To si nechám až na hlavní líčení," uvedl. Soudce, který trestní příkaz vydal, se dnes ČTK nepodařilo zastihnout.

Odmítl veřejně prospěšné práce, nenastoupil do vězení

Smetana se vězení vyhýbal dvakrát. Tento případ se týká jara letošního roku. Smetana měl nastoupit do vězení na konci března, policii se vydal sám asi po měsíci po odborářské demonstraci v Praze. Státní zástupce na něj v této souvislosti podal obžalobu kvůli maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu hrozí až tři roky vězení.

Brány věznice poté opustil předčasně 24. května kvůli stížnosti ministra spravedlnosti pro porušení zákona. Nejvyšší soud ale stížnost zamítl. Za mříže, kde si měl odpykat zbývajících 67 dní, se měl vrátit 8. října, což neučinil. Policie jej nakonec zadržela o týden později v Praze. Za toto jednání mu hrozí další potrestání. "Teoretická možnost je, že by se to spojilo do jednoho společného řízení, ale spíše se domnívám, že se to bude projednávat samostatně," doplnil státní zástupce.

Smetana vyhýbání se vězení odůvodňoval tím, že je podle něj nesmyslné, aby vůbec nějaký trest dostal. Tvrdí, že volební inzerce je jen komunikací politiků s voliči. A on s nimi prý jako volič touto cestou komunikoval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…