Řidiči bez „řidičáku“ musí nově k akreditovaným psychologům

01.08.2012 10:16

Řidič, který přijde o řidičský průkaz tím, že nasbírá 12 bodů, musel mít dosud ke zpětnému získání řidičáku posudek od psychologa. Až do včerejška mohl takový posudek vypracovat jakýkoliv psycholog, ode dneška jen specialista s akreditací ministerstva dopravy. Upozornil na to Český rozhlas.

Řidiči bez „řidičáku“ musí nově  k akreditovaným psychologům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Seznam dopravních psychologů, kteří mohou vydávat platné posudky, je prý k dispozici na stránkách ministerstva dopravy. Podle zaměstnance resortu Zdeňka Neusara jich je momentálně 86. 

"Je tam ještě dalších několik desítek lidí, kteří složili v červenci závěrečnou obhajobu na Univerzitě Palackého v Olomouci. A protože splnili všechny podmínky dané vyhláškou, požádali si, aby tu akreditaci získali,“  uvedl k tomu místopředseda asociace dopravních psychologů Martin Kořán.

„Řidičů hříšníků, kteří znovu žádají o řidičský průkaz, jsou víc než dva tisíce,“ upozornil v této souvislosti dále rozhlas s tím, že vyšetření jednoho žadatele trvá průměrně čtyři hodiny.

Mohou si taxu sami stanovit

Akreditovaní psychologové si navíc podle zjištění rozhlasu mohou sami určit cenu posudku. Žádný strop tedy ministerstvem nastaven není a psychologové si teoreticky mohou sazbu stanovit podle konkurence, kterou ve svém kraji mají.  

Doposud žadatelé platili 1500 až 2000 korun, teď ale cena asi bude vyšší. „To je věc těch dopravních psychologů, to ministerstvo neovlivní,“ zmínil k tomu Jindřich Fučík z Odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy. 

Jenže dopravně psychologické vyšetření může dělat jenom ten, kdo prodělá kurz celoživotního vzdělání v oboru dopravní psychologie. Jde o další specializaci k všeobecnému vzdělání psychologa. A takových psychologů je v některých krajích více, jinde méně.

Například ve středních Čechách, kde je nejvíc vybodovaných řidičů, jsou podle Fučíka jen dva akreditovaní psychologové, v Praze pak 14.  „Řidiči ale nejsou odkázáni jen na psychologa ze svého kraje,“ vysvětlil Fučík.

„Není to určené krajově, není to určené podle místa trvalého pobytu řidiče, čili řidič si může dojít k jakémukoliv akreditovanému dopravnímu psychologovi,“ dodal Fučík.  

Motoristů s 12 trestnými body je podle něj v průměru 450 až 500 za měsíc, což by psychologové měli zvládat.

On to dělal prý i dětský psycholog

Ministerstvo dopravy zpřísnilo pravidla proto, že není možné, aby řidič absolvoval psychotesty třeba u dětského psychologa, což se někdy stávalo. Podle Martina Kořána budou muset změnu v pravidlech zaznamenat také praktičtí lékaři.

„Ono to bude záležet i na informovanosti praktických lékařů, kteří budou vybodované řidiče odesílat na dopravně psychologické vyšetření. Čili tam jde o to, aby nedocházelo k tomu, že někdo bude vyšetřen někde někým, a pak se zjistí, že musí přijít ještě na jiné vyšetření, aby to povolení získal,“ vysvětlil Kořán. 

„Dopravní psychologové, kteří mají platnou akreditaci, zatím kvůli této změně žádný nával ve svých ordinacích nezaznamenali,“ dodal k tomu rozhlas.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…