Řihák v pondělí oznámí, zda rezignuje na post hejtmana

22.06.2014 15:58

Středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD) v pondělí oznámí, jak se postaví k výzvě svých spolustraníků, aby rezignoval. ČTK dnes řekl, že svůj komentář k celé věci sdělí všem zastupitelům. Dosud se k výzvě odmítal vyjádřit s odůvodněním, že nekomentuje vnitrostranické záležitosti.

Řihák v pondělí oznámí, zda rezignuje na post hejtmana
Foto: Archiv JŘ
Popisek: Senátor ČSSD Josef Řihák

„Zítra (v pondělí) dám komentář zastupitelům, před celým zastupitelstvem. Tam si ho mohou poslechnout i média," uvedl hejtman, podle nějž jde o vnitřní záležitost sociální demokracie. Reagovat nechtěl ani na vyjádření stranických kolegů ve sdělovacích prostředcích. „Budu upřímný - já jsem noviny nečetl, spíš mi to vždycky někdo zavolá, co se kde píše. Stojím si za svým, že nebudu nic komentovat, co se týká vnitrostranických věcí," zopakoval Řihák.

Řihák chce obhájit post senátora

Středočeští radní za ČSSD vyzvali ve čtvrtek hejtmana k rezignaci na schůzce, na níž se řešilo další směřování krajského vedení. Z funkce má odejít do pondělního jednání krajského zastupitelstva, jinak mu hrozí odvolání. Šéf středočeské ČSSD a Řihákův náměstek Miloš Petera, o němž se nejčastěji mluví jako o možném Řihákově nástupci, potvrdil, že je připraven Řiháka nahradit, pokud od spolustraníků takovou nabídku dostane.

Podle dřívějšího Peterova vyjádření je možnost, že Řihák rezignuje, výrazně ve hře. Další vývoj by se pak odvíjel od středečního jednání krajského výkonného výboru, který má kromě jiného schvalovat kandidátky do senátních voleb. Řihák chce do boje o Senát znovu zasáhnout a obhájit svůj mandát. Podle radních by se měl ale více věnovat senátní kampani a křeslo hejtmana přenechat někomu jinému.

Jak se budou události dál vyvíjet, dnes Řihák nechtěl předjímat. „Použiju zase tu větu - já zásadně nekomentuji vnitrostranické věci," zopakoval. „To, že to komentují jiní, je jejich věc, já to komentovat nebudu," uzavřel.

Středočeskou ČSSD v minulosti zmítaly různé spory

V tisku se už dříve objevily informace o tom, že se schyluje ke střetu mezi Řihákem a Peterou, který je šéfem krajské buňky a zasedal v radě ještě za bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD). Například hejtmanův náměstek Jiří Peřina míní, že změna ve funkci hejtmana by napomohla dalšímu rozvoji kraje. Některé řadové zastupitele za ČSSD však informace o možném odchodu Řiháka překvapila, přestože čekali, že něco podobného přijde. „Překvapilo mě trošku to načasování. Předpokládal jsem, že se to bude řešit až někdy po senátních volbách," řekl dnes ČTK zastupitel Jiří Csermelyi. Podle něj jde o věc, která je mezi radními a hejtmanem. „Informace mám akorát z tisku, zítra (v pondělí) se dozvím víc," dodal.

Středočeskou ČSSD v minulosti zmítaly různé spory, organizaci rozdělila například volba zástupce krajské organizace v celostátním předsednictvu sociální demokracie. Spory ožily i kvůli loňským povodním, kdy někteří radní navrhovali, aby šlo více peněz na likvidaci povodňových škod. Hejtman to tehdy kritizoval, protože údajně jednali za jeho zády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…