Říkají mu "Kapitán Peroxid". Geert Wilders jde příští týden do voleb a zde je rozbor jeho šancí

12.03.2017 8:43

Nad nizozemským politikem Geertem Wildersem a jeho šancemi v blížících se volbách se na serveru Prvnizpravy.cz zamýšlí Jaroslav Bašta.

Říkají mu "Kapitán Peroxid". Geert Wilders jde příští týden do voleb a zde je rozbor jeho šancí
Foto: Mwl.nl
Popisek: Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Poukazuje na to, že Geert Wilders a jeho strana představují v rámci EU nejstarší a největší protiislámské hnutí.

Politický program, se kterým jde Wilders do voleb, je velmi stručný – uzavření všech mešit v zemi, zastavení přistěhovalectví muslimů, zákaz hidžábů, zákaz prodeje a rozšiřování Koránu, vyhoštění všech přistěhovalců, kteří se dopustí zločinu, včetně těch s dvojím občanstvím, referendum o vystoupení Nizozemí z EU – Nexit. Islám a islamismus nepovažuje za náboženství, ale za totalitní ideologii, stejnou jako nacismus nebo komunismus. Jeho předvolební kampaň je v mnohém inspirována Donaldem Trumpem, obviňováním novinářů ze lži počínaje, používáním Twitteru pokračuje a hesly o návratu Nizozemí Nizozemcům konče.

Celý text je ZDE.

Přestože je Geert Wilders médii hlavního proudu považován za pravicového populistu, nikdy neopustil své liberální kořeny. Je ostře proti antisemitismu, rovnoprávnost sexuálních menšin považuje za velké plus západní demokracie a vyzývá k tomu, aby zejména tyto hodnoty jeho stoupenci hájili proti islamistickým přistěhovalcům. Zároveň se snaží spolupracovat s podobně orientovanými politickými stranami v Evropě, zejména s Národní frontou Marine Le Penové a Alternativou pro Německo Frauke Petryovou, píše Bašta.

Upozorňuje, že Wilders volby pravděpodobně vyhraje, ale je téměř vyloučené, že sestaví vládu s dalšími asi šesti malými subjekty ze 14, které se s největší pravděpodobností dostanou do parlamentu. Vůbec si kvůli tomu ale nemusí zoufat. Vládnoucí Nizozemská lidová strana, kterou před 13 lety opustil, protože nesdílela jeho obavy z islamismu, šla do letošních voleb s mnoha jeho protiimigrantskými a euroskeptickými hesly. Takže jeho radikální myšlenky budou prodávat v konzervativním obalu jiní, dodává Jaroslav Bašta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…