Říkají mu "ultralevičák", nesnáší úspory a Izrael, a od soboty řídí druhou největší stranu v Británii. Seznamte se, Jeremy Corbyn, muž, který vyvolává strach

13.09.2015 7:31

Britští labouristé mají nového předsedu, kterým se stal šestašedesátiletý Jeremy Corbyn. Krátce po svém drtivém vítězství ve vnitrostranických volbách přislíbil, že jeho strana bude více bojovat proti nerovnosti a chudobě. Hodlá se také zasadit o to, aby byla Velká Británie ještě otevřenější vůči uprchlíkům.

Říkají mu "ultralevičák", nesnáší úspory a Izrael, a od soboty řídí druhou největší stranu v Británii. Seznamte se, Jeremy Corbyn, muž, který vyvolává strach
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

Jak uvádí britská veřejnoprávní BBC, ještě před třemi měsíci byl „nejlevicovější z levicových“ Corbyn považován za naprostého outsidera a mnohem větší šance se dávaly jeho konkurentům Andy Burnhamovi, Yvette Cooperové a Liz Kendallové. Prakticky od prvních volebních průzkumů však postupně získával drtivý náskok a v posledních týdnech již bylo zřejmé, že labouristy po Edu Milibandovi, který odstoupil po květnovém volebním neúspěchu, povede právě Corbyn. Podle BBC pro něj z přibližně čtyř set tisíc oprávněných voličů hlasovalo šedesát procent. Zatímco Burnham obdržel jen 19 % hlasů, Cooperová 17 % a Kendallová pouhá 4,5 %.

Corbynovi přitom zpočátku nic do karet příliš nenahrávalo. Postavil se proti němu mimo jiné bývalý dlouholetý šéf strany Tony Blair, jenž před jeho zvolením důrazně varoval. Blair a mnoho dalších poukazovali na to, že Corbyn je až příliš levicový a strana se za jeho případného vedení odsune daleko od středu, kam ji dostal právě zmíněný Blair. Ten už sice z čela strany odešel před několika lety, ale stále si coby trojnásobný premiér udržuje poměrný velký vliv. O to je překvapivější, že se i proti jeho vůli dokázal Corbyn v takové míře prosadit. Corbynovy postoje jsou v mnoha směrech skutečně až radikálně levicové a u britské veřejnosti vzbuzují mnohdy velké rozpaky. Blairovi dlouhodobě vyčítá vstup Velké Británie do války v Iráku a bývalý premiér by prý za to měl nést právní důsledky.

Média v posledních týdnech zveřejnila celou řadu jeho kontroverzních výroků a postojů, ale jako by tím snad voliče naopak utvrdila v tom, že se rozhodli správně. Nevadilo jim ani, že v loňském roce přirovnal Corbyn vojáky americké armády k bojovníkům Islámského státu. Poukazoval konkrétně na to, že v bitvě o irácké město Fallúdža si Američané počínali stejně brutálně jako džihádisté. Neuškodil mu ani fakt, že dlouhodobě udržuje úzké vazby na některé představitele Palestiny, kteří jsou spojováni s terorismem. Voliči přijali s klidem i jeho výrazně protiizraelské postoje. Faktem je, že v tomto ohledu zůstává Corbyn konzistentní. V britském parlamentu zasedá od roku 1983 a do jeho politické výbavy vždy patřily klasické levicové atributy. Od začátku bojoval proti jadernému zbrojení, chudobě či apartheidu, přičemž v roce 1984 byl dokonce zatčen při protestech přímo před jihoafrickým parlamentem.

Ve své předvolební kampani se vyhraňoval především proti úsporným opatřením, sliboval sešrotovat jaderné zbraně, znárodnit železnice a také poskytnout větší pomoc nejchudším vrstvám obyvatelstva. „Lidé mají plné zuby nerovnosti, nespravedlnosti a chudoby. Volby ukázaly, že naše strana je jednotná v tom, že je možné dosáhnout spravedlivější společnosti pro všechny. Ukázalo se také, že mladí Britové nejsou vůči politice apatyčtí a přejí si skutečnou změnu. Nyní je nutné přejít do protiútoku a pokusit se vše uvést do praxe,“ cituje BBC část z Corbynova povolebního projevu. Před jásajícími davy na náměstí před britským parlamentem vyzval vádu i společnost, aby dělala mnohem více pro syrské upchlíky. „Otevřete svoje srdce, mysl a projevte více soucitu s trpícími lidmi, jejichž život je vážně ohrožen,“ prohlašoval Corbyn, kterému jsou jeho odpůrci vyčítány údajně až příliš proruské postoje.

Mezi levicovými voliči má Corbyn očividnou podporu, značná část členů stínové vlády ovšem okamžitě po zveřejnění výsledků voleb rezignovala. Očekává se, že s Corbynovým vítězstvím výrazně ztratí svůj vliv ve straně Tony Blair. Corbyn získal výrazně silný mandát, který mu dovolí se snadno vypořádat se svými odpůrci. Nový vůdce labouristů dostal ještě více hlasů než Tony Blair při svém prvním vítězství v roce 1994. Zatímco Yvette Cooperová a další odcházejí ze stínové vlády, nedávný šéf strany Ed Miliband Corbynovi již stačil vyjádřit veřejně plnou důvěru. Corbyn je podle svých povolebních prohlášení plný nadšení a odhodlání postavit se vládnoucím konzervativcům. Do velké míry bude případný úspěch strany záviset na tom, jestli se mu podaří přesvědčit své středolevé kolegy a voliče, že přechod labouristů ještě více doleva může přinést úspěch v příštích volbách.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…