Říkají si „Transparency International“, ale s transparentností mají sami dost problémů. Novinář si přečetl jejich dokument a nestačil se divit

31.01.2016 17:03

Česká pobočka Transparency International informovala o tom, že se v Česku daří bojovat s korupcí. I díky mnoha aktivistům. Jan Scheinost však na Svobodném fóru Pavla Šafra nabízí trochu jiný pohled. Tito aktivisté prý v řadě obcí vydírají a škodí. A Transparency International pohříchu nesděluje, odkud vzala patřičné informace. Takže je třeba si klást otázku, komu vlastně slouží? Padlo i jméno velvyslance USA v Česku Andrewa Schapira.

Říkají si „Transparency International“, ale s transparentností mají sami dost problémů. Novinář si přečetl jejich dokument a nestačil se divit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Česká odnož Transparency International (TIC) tvrdí, že si Česko polepšilo hned o 16 příček ve vnímání korupce. Pokud byste se však chtěli dopátrat toho, na základě jakých průzkumů bylo toto tvrzení dovozeno, hledali byste zřejmě marně.  A to je problém. Podle Jana Scheinosta to naznačuje, že TIC ve skutečnosti jen mlží a podobné zprávy publikuje spíše na podporu aktivistů z Rekonstrukce státu či nových protikorupčních hnutí typu ANO či Věci veřejné.

Organizace v čele s Davidem Ondráčkou si pochvaluje, že se v mnoha obcích podařilo rozbít zavedené korupční struktury a lidé v obcích se nebojí si vládnout. „Ani jedno ovšem není pravda. V řadě českých a moravských měst a vesnic (pár z nich osobně dobře znám) žádná ‚korupční schémata‘ nefungovala, zato teď tam fungují, řádí, dělají revoluce a vydírají různí protikorupční aktivisté a kverulanti, sdružení pod hlavičkou hnutí ANO, Věcí veřejných a dalších obskurních spolků,“ varuje autor.

Celý komentář najdete zde

Transparency International se prý odvolává na data z roku 2014, v nichž není o České republice ani slovo. Boj proti korupci v Česku se tak jeví především jako výnosný obchod pro různé lobbisty. Jen na Rekonstrukci státu, TIC či Nadačním fondu boje proti korupci miliardáře Karla Janečka záleží, koho vychválí a pomohou mu tak na politické výsluní, nebo někoho politicky popraví.

Protirupční organizace se chválí navzájem a lidé jim bohužel věří, aniž by vyžadovali tvrdá data. Aktivita těchto organizací je přitom citelná.

„Aktuálně uvidíme, jak se postaví třeba k alarmující informaci, že pražská státní zástupkyně Hercegová a její dvě náměstkyně rezignovaly kvůli tlakům souvisejícím s vyšetřováním čerpání evropských dotací na výstavbu Babišovy reprezentační venkovské rezidence Čapí hnízdo, kam jezdí na konzultace třeba i americký velvyslanec Andrew Schapiro, který je zároveň velkým podporovatelem ‚boje proti korupci‘ v ČR a zdejších protikorupčních aktivistů. Budou nejspíš mlčet, tak jako mlčeli a mlčí v případě Babišových korupčních a dotačních kauz pokaždé. Nebudou přece zabíjet slepici, které pomáhají snášet zlatá vejce,“ uzavírá Scheinost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…