Rittig byl prý zadržen, protože si chtěl v Monaku obnovit bydliště

30.03.2014 21:24

Policie před několika týdny zatkla lobbistu Ivo Rittiga, který byl posléze propuštěn. Důvodem zadržení byl prý jeho úmysl vycestovat do Monaka, kde si potřebuje prodloužit trvalé bydliště. Informoval o tom týdeník Euro.

Rittig byl prý zadržen, protože si chtěl v Monaku obnovit bydliště
Foto: Hans Štembera
Popisek: V souvislosti s kauzou Nagyová proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Ivo Rittig střídavě bydlí v České republice a Monaku. Pokud si ale podnikatel bude chtít prodloužit monacké trvalé bydliště, bude se muset dostavit na tamní úřady a doložit, že se v této zemi trvale zdržuje. Jinak mu rezidentura vyprší 4. dubna, píše týdeník.

Obvodní soud pro Prahu 5 zakázal Rittigovi a dalším obviněným v kauze vycestovat. Ti si ale podali stížnost k pražskému městskému soudu a uspěli, když toto rozhodnutí bylo minulý týden zrušeno jako nezákonné a nedůvodné. Pětice ale byla opět zatčena a státní zástupce požadoval, aby byli vzati do vazby. Obával se útěku a vyhýbání trestnímu řízení. Vyhověno mu však nebylo a všichni byli puštěni na svobodu. Vyzvedli si i své pasy.

„Stěžovatel (Rittig) je občanem České republiky, avšak už několik let s trvalým pobytem v Monackém knížectví, kde tráví převážnou část roku zcela legálně v bydlišti, které je orgánům činným v trestním řízení známo. V minulosti byl několikrát vyslýchán policejními orgány a vždy s nimi bezproblémově spolupracoval," zdůvodnila pro týdeník toto rozhodnutí soudkyně Hana Hubáčková.

Kauza se týká skutečnosti, že pražský dopravní podnik uzavřel kontrakt na výrobu jízdenek s firmou Neograph, který zprostředkovala společnost z Panenských ostrovů. Údajně tak z každé jízdenky šlo 17 haléřů do kapsy právě podnikatele Rittiga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…