Rittig chtěl žalovat protikorupčníky. Neuspěl

28.06.2013 15:49

Pražský městský soud dnes zamítl žalobu podnikatele Iva Rittiga na Nadační fond proti korupci. Rittig žádal odstranit z webu tvrzení, která jej spojují s tunelováním pražského dopravního podniku. Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat. Podnikatel žije v Monaku a jednání se neúčastnil. Jeho jméno se v poslední době objevilo v policejních dokumentech souvisejících se zatýkáním v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové.

Rittig chtěl žalovat protikorupčníky. Neuspěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: V dopoledních hodinách proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Podle soudce Tomáše Novosada prokázal Nadační fond proti korupci pravdivost svých tvrzení včetně spojení Rittiga s dopravním podnikem. Vzhledem k výslechům svědků je prý zřejmé, že fond po právu použil se slovem "pravděpodobně" tvrzení, že Rittig byl konečným příjemcem 17 haléřů za každý prodaný lístek městské dopravy. "Byl prokázán řetězec jednotlivých smluv, které vedly až k osobě žalobce," dodal Novosad.

Jako podezřelé okolnosti označil soudce v případu existenci někdejší advokátní kanceláře Šachta & Partners, nynější MSB Legal, která Rittiga zastupuje. Protikorupční policie od ní dnes také vyžadovala některé dokumenty. Pochybný je také podle soudce projekt etického kodexu Lesů ČR, který získala jako zakázku firma Rittig & Partners. Podnikatel za ni získal zhruba dva miliony korun. Novosad řekl, že tato zakázka "ukazuje, jakým možným způsobem byly ze strany žalobce pravděpodobně odčerpávány peníze z podniku ze státní účastí". Cena za zhruba desetistránkový kodex je prý zjevně nedopovídající. "I vzhledem k tomu, jak obecně je napsaný. Ilustruje to, jaké bylo jednání žalobce, a že tomu mohlo dost dobře být i v souvislosti s dopravním podnikem," dodal soudce.

Podle informací ČTK se případem zabývá policie, která požádala o nahlédnutí do spisu. "Policie je o všem informovaná a může podle své potřeby konat," řekla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Před soudem dnes vypovídal právník Peter Kmeť, který domlouval kontrakt mezi dopravním podnikem a společností Neograph na tisk jízdenek. Smlouvu zprostředkovala firma Cokeville Asset se sídlem na Britských Panenských ostrovech, která za tuto službu získávala 17 haléřů z každé jízdenky. Za firmu jednal právě Kmeť. Podle fondu proti korupci se navíc peníze vyváděné z podniku na Britské Panenské ostrovy vracely přes advokátní společnost Šachta & Partners zpět do České republiky k lidem napojeným na dopravní podnik. Advokátní kancelář se proti tomuto tvrzení ohradila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…