Rittig prý vyráží do protiútoku. Tohle chystá na státního zástupce i klíčového svědka

27.03.2014 7:14

Podle Lidových novin již začíná být zřejmé, jakou strategii obhajoby chce zvolit Ivo Rittig v kauze jízdenek na pražskou hromadnou dopravu. V ní má být obviněn, že společně s dalšími lidmi přes několik offshorových firem vyváděl z každé jízdenky sedmnáct haléřů. Celkové škody tak vzhledem k počtu jízdenek jdou do milionů.

Rittig prý vyráží do protiútoku. Tohle chystá na státního zástupce i klíčového svědka
Foto: Hans Štembera
Popisek: V souvislosti s kauzou Nagyová proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Základem Rittigovy obhajoby má být výměna žalobce, znevěrohodnění klíčového svědka a prosazení posudku, který by dokazoval, že se kolem zakázky na dodávku jízdenek nic špatného nestalo. Rittig navíc ohlásil, že začne na svém Twitteru zveřejňovat dokumenty ke kauze.

Rittigova advokátka Karolína Babáková vypočítává kroky, které chce vinohradský podnikatel učinit vůči státu. Bude požadovat náhradu škody způsobenou nezákonným odebráním cestovního pasu. Na státního zástupce Adama Borgulu chystá trestní oznámení za zneužití pravomocí a nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana plánuje požádat o dohled nad spisem.

Rittigovi advokáti uvažují i o kárné žalobě na státního zástupce Borgulu. To by žalobce přinutilo předat kauzu některému ze svých kolegů, což je podle Lidových novin zjevně Rittigovým cílem. Advokátka Babáková ale prohlašuje, že vyšetřovatelé a dozorující žalobce mají ve vyšetřování takový chaos, že už ani nepřipomíná vyšetřování.

V procesu podle ní běžně dochází k nezákonnému zabavování spisů, nezákonnému zatýkání „nepřiměřeně vysokým počtem zakuklenců“ či nelegálním odposlechům porad advokátů s klienty.

Advokáti se také snaží znevěrohodnit klíčového svědka obžaloby Vladimíra Sittu, syna někdejšího spolumajitele firmy Neograph. Ten se dostavil k výslechu v dubnu 2013 a vypovídal v kauze žaloby Ivo Rittiga na Nadační fond proti korupci, který se v jízdenkové kauze již dříve výrazně angažoval. Během své výpovědi prozradil o celé kauze tolik zajímavého, že jí vyšetřovatelé použili i přímo v kauze jízdenek.

Proti Sittovi hovoří i jeho nepříliš věrohodné vystupování před soudem při projednávání Rittigovy žaloby na Janečkovy protikorupčníky. Velké pochybnosti o jeho roli a motivech vyjádřil v rozsudku i soudce Tomáš Novosad.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…